Student in coronatijd

Delen:

De tijd vliegt voorbij. Het voelt bijna ‘alsof het nooit anders is geweest’. We zitten nu al een tijdje met z’n allen in quarantaine (de werknemers van vitale sectoren uitgezonderd). Maar, wat doet een student in deze tijd eigenlijk? Hoe gaat dat studeren thuis? En de tentamens? Ik geef jullie met deze blog een kijkje in mijn quarantaine-leven als rechtenstudent.

Om te beginnen heb ik het lang zo slecht nog niet. Mijn enige verantwoordelijkheden zijn de verantwoordelijkheden die ik mezelf opleg, namelijk dat ik mijn vakken haal, niet te veel snack tussendoor, blijf sporten (lees: hardlopen) en… ja, verder eigenlijk niets. Maar, gelukkig gaat mijn studie door! Daar ben ik wel heel blij mee: niet alle studies gaan immers door. Zo loopt mijn broer bijna een half jaar studievertraging op doordat de co-schappen niet door kunnen gaan.

Ondanks die dankbaarheid, vergt deze situatie ook wel wat aanpassingsvermogen. Zo volgde ik toen de maatregelen werden aangekondigd drie vakken en kreeg ik plots midden in het volgen van die drie vakken te horen dat ik (en met mij velen) thuis kon blijven. Ik ben toen van mijn studentenkamertje naar mijn ouders gegaan waar ik nu nog steeds zit: wat ik eigenlijk erg leuk vind.

Verder kregen we na het bericht dat de universiteiten op slot gingen, ontzettend veel berichten van de vakcoördinatoren/hoogleraren alsook van de universiteit zelf. Het was enerzijds fijn dat er direct met ons werd gecommuniceerd wat de stand van zaken was, anderzijds kregen we zoveel berichten dat ik soms ook berichten over het hoofd zag (bijvoorbeeld dat een antwoordmodel slechts van donderdag t/m zondag was opengesteld).

Overdrijven is ook een kunst

Het ene vak nam vrijwel direct complete hoorcolleges in zelfisolatie op (waar ik echt bewondering voor heb), de andere stelde een kennisclip ter beschikking van acht minuten waarop ik genoodzaakt zelf maar in de lecture -archieven ben gaan speuren naar ‘oude’ hoorcolleges. Dus: het hing en hangt een beetje van het vak af. Maar, we kregen van alle vakken in ieder geval de uitwerkingen van de werkgroepen.

Ik heb net de tentamens achter de rug waar het niveau gelijk een stuk hoger lag dan ‘normaal’. Ik begrijp dat tentamens nu ‘open boek proof’ dienen te zijn maar overdrijven is ook een kunst. Ik ben benieuwd naar de tentamencijfer-statistieken als het eenmaal is nagekeken.

Hoe dan ook, ik ben eigenlijk al helemaal gewend aan thuis studeren. Alsof ik dit collegejaar niet anders heb gedaan. Komende periode worden de werkgroepen via Microsoft Teams gegeven: ik ben benieuwd, misschien hoeven we komend collegejaar als alles weer ‘normaal’ is niet eens meer fysiek aanwezig te zijn op de universiteit. In dat geval emigreer ik naar Portugal en volg ik de colleges vanuit mijn hangmat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven