Studentenverenigingen in het nauw: valt er nog wel wat te beleven?

Delen:

Door de coronamaatregelen zoals die er nu zijn, belooft het een uitdagend jaar te worden voor studentenverenigingen. Samenkomen op borrels, feesten en vergaderingen zal niet zomaar gaan, laat staan een ‘ontgroening’. Hoe nu verder?

Met het afgelasten van alle evenementen tot 1 september geeft de overheid een duidelijk signaal af: de volksgezondheid kan het samenkomen van grote groepen mensen in afgesloten ruimtes in de voorzienbare toekomst nog niet verdragen. Daarnaast wijst alles erop dat na begin september nog niks terug naar normaal is, ook dan zullen er waarschijnlijk beperkende maatregelen gelden voor het samenkomen van groepen. Aangezien studentenverenigingen – en bij uitstek gezelligheidsverenigingen – gebouwd zijn op overvolle borrelzalen en krappe commissiehokjes zitten de besturen met de handen in het haar.

Ten eerste is het niet mogelijk de zogenaamde introductieweken zoals de EL CID (Leiden) of de UIT (Utrecht) voor aanvang van het academisch jaar te houden. In deze weken werven de verenigingen een aanzienlijk deel van de nieuwe leden. Ik verwacht dan ook dat er zich dit jaar minder eerstejaars zullen aanmelden. Dit heeft vervolgens weer gevolgen voor de boekhouding: de nieuwe lichting is vaak groot en is een primaire inkomstenbron voor de verenigingen. Komend jaar lijkt geen best jaar om fiscus te zijn.

Concessies

Mocht je dan toch wat aspiranten op een andere wijze weten te werven (er wordt nagedacht over online promoties), dan is de volgende vraag wat je met ze aan moet. De grotere verenigingen kennen doorgaans een vorm van ‘ontgroenen’, maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat je komend jaar honderden studenten hutjemutje in een klamme tent op een of ander afgedankt weiland kan ophokken. Ook daar zullen concessies moeten worden gedaan. Er vindt momenteel overleg plaats met de universiteiten over alternatieven.

Maar wat zal er uiteindelijk nog te beleven zijn op de sociëteiten? Het is op zijn zachtst gezegd een bedenkelijke aanname dat op feesten en borrels, vooral in de latere avonduren, rekening gehouden blijft worden met de dan geldende maatregelen. Daarnaast is het vertrouwen van het publiek in de zelfdiscipline van studentenverenigingen momenteel ook niet om over naar huis te schrijven.

Voor studentenverenigingen blijft het dus, net als de rest van het land, koffiedikkijken en proberen te werken met toekomstprojecties die niet totaal desastreus zijn. Het zou mooi zijn als in ieder geval beperkte activiteiten plaats kunnen vinden. Ik denk dat iedereen wel snakt naar gezelschap, maar bovenal iets om simpelweg naar uit te kijken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven