Studeren aan een New York law school: the inside scoop

Delen:

September, de maand waarin de studie weer begint, is voorbij gevlogen. Derdejaars UvA-studenten zijn druk bezig met het volgen van hun minor. Dit is het verplichte vrije-keuze-semester, waarin studenten zich kunnen ontplooien of verdiepen in gebieden die het normale bachelor onderwijs niet aanbiedt. Het is ook de ultieme kans om het buitenland op te zoeken!

Mijn medestudenten zijn uitgevlogen naar Australië, Schotland, Israël, Spanje en de Verenigde Staten, om er maar een paar te noemen. Zelf schrijf ik vanuit New York, waar meerdere UvA-studenten momenteel hun minor volgen. Ik heb hen gevraagd naar de vakken, verschillen, overeenkomsten en pluspunten van hun universiteiten. Nu de eerste indrukken een beetje gezakt zijn, en het normale studieleven hier z’n gangetje gaat, geef ik jullie graag een kijkje in het leven van de New Yorkse rechtenstudent.

Tim is exchange student op Columbia Law School. Tim volgt Commercial Finance, Corporations, American Contract law en twee seminars: Deals Litigation en de Advanced Negotiation Workshop. “Studenten zijn extreem gedreven, wat te verklaren is door het hoge collegegeld en het cijfersysteem [dat cijfers bepaalt aan de hand van de prestaties van je medestudenten]. Iedereen is altijd voorbereid dankzij de werking van cold calls en studenten gaan de discussie aan met de docent”, merkt hij op. De sfeer omschrijft Tim als ‘fantastisch’: het is een academische sfeer waarin je je op enorm tempo ontwikkelt. “Als je aan Columbia Law School wilt studeren, moet je veel uren investeren en er onvoorwaardelijk voor gaan. Daar staat tegenover dat je les krijgt van de beste professoren, de beste studenten ter wereld om je heen hebt, en jezelf aanzienlijk ontwikkelt: dit geeft veel voldoening.”

Hannah en Zohara studeren aan Cornell University in Ithaca, New York. Zohara volgt Social Entrepreneurship, Functions of the Legal Counsel, Comparative Law en Business Organization. “Het grootste verschil is de punctualiteit. Overeenkomst is dat studenten hier ook erg ambitieus zijn”, aldus Zohara. Verder vertelt zij dat het leukste aspect aan deze universiteit het leven on campus is. Hierdoor ben je veel meer in contact met studenten en docenten. “Het geeft een stuk meer saamhorigheid dan een universiteit zonder campus.”

Hannah volgt Trial advocacy, Evidence en de seminar Judicial decision making – afgesloten door een scriptie. Met deze vakken leert zij hoe je als advocaat in een Amerikaanse Court room te werkt gaat: van getuigenondervragingen tot juryselectie en het reguleren van bewijsstukken. Judicial decision making bestudeert hoe rechters tot hun keuze komen en welke factoren daarin meespelen. Het grootste verschil vindt Hannah het schoolsystem in het algemeen. “De studenten betalen hier allemaal $75.000 collegegeld per jaar, en krijgen “waar voor hun geld” in de zin dat professors zich hiervan bewust zijn en studenten veel meer persoonlijke aandacht geven.” De jaarlagen op Cornell bestaan slechts uit ruim honderd studenten. “Men kent elkaar hier sneller omdat het kleinschaliger is. De universiteit zelf is gigantisch, maar toch heb je het gevoel in een gemeenschap verwelkomd te worden.”

Sophie is exchange student op Brooklyn Law School. Hier volgt ze Refugee law, Fashion law, Internet law en Problem Solving Jutice. Zij merkt als verschil met thuis op dat studenten hier erg competitief zijn. “Zo moest ik laatst een opdracht inleveren waarbij je elkaars opdrachten kon inzien.” Het leukst vindt ze de Amerikaanse sfeer. “Het is interessant om vanuit Amerikaans perspectief over bepaalde zaken te discussiëren. Daarnaast gebeurt ook veel buiten de lessen om. Zo werd er een film opgenomen in de mootcourt waardoor ik de hele tijd ‘CUT’ en ‘ROLLING’ hoorde. Verder komt iedereen binnen met een Starbucks-beker en is het ‘O-M-G’- en ‘Like…’-gehalte heel hoog. Als nuchtere Nederlander is dit leuk om mee te maken.”

Sophia (mede Mr.-ambassadeur) doet haar minor op Fordham Law School. Sophia volgt Introduction to U.S. law, Legal writing and research, Juvenile Justice System en Gender, Sexuality & the law. Dat de klassen kleiner zijn, discussie centraal staat, en persoonlijke aandacht normaal is, is ook volgens Sophia het grootste verschil. “Iedereen is heel vriendelijk, en er zijn super veel evenementen. Denk aan lezingen, informatieavonden en gastsprekers – inclusief gratis eten: heel fijn in een dure stad als New York! Ook de ligging van de universiteit vind ik super fijn. Hartje Manhattan, op een steenworp afstand van Central park.”

Ikzelf, over Cardozo Law School, de rechtenfaculteit van Yeshiva University. Zelf volg ik Introduction to U.S. law, Trademark law, Privacy law en Copyright. Ik durf hier minder snel onvoorbereid de les in te gaan dan in Nederland, omdat je hier – zoals Tim al benoemde – cold calls kunt krijgen. Bij een cold call wordt iemand willekeurig aangewezen om een vraag te beantwoorden of een zaak uit te leggen. Vooral door torenhoge tuition fees is studeren hier een privilege, en zo wordt er ook mee omgegaan. Ik vind de bespreking van jurisprudentie het leukst. Case law is, door het common law systeem, ontzettend belangrijk. Daardoor kom je de raarste, meest specifieke en bijzondere zaken tegen (ideetje voor de volgende blog?). Dat ik daarbij over Fifth Avenue naar school wandel en de Empire State building ons dagelijks toelacht is een mooi extraatje.

Kortom, mocht je de mogelijkheid hebben om binnen je studie naar het buitenland te gaan (en dan vooral New York ): DOE HET!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven