Studieverenigingen moeten veranderen

Delen:

beeld: Depositphotos

Er zijn grote veranderingen nodig in het studieverenigingsleven van de Groningse Rechtenfaculteit. Bestuur na bestuur van alle studieverenigingen die de faculteit rijk is, probeert jaar in jaar uit de toegankelijkheid te vergroten. Zonder succes. Een heel nieuw elan is nodig om de honderden rechtenstudenten in Groningen enthousiast te maken om naar de fantastische evenementen te komen.

Opvallend is het aantal verenigingen van de rechtenfaculteit. Met 14 stuks heeft het drie à vier keer zoveel verenigingen als andere faculteiten. Elk van deze 14 verenigingen bestaat zo weer uit haar eigen besloten kliekje met actieve leden. Zo denken althans de niet-actieve leden erover. Tientallen commissies werken zich een slag in de rondte speciaal voor hun evenementen. Maar alleen het besloten kliekje komt. Het speerpunt van elk beleidsplan is dan ook om de toegankelijkheid te vergroten en meer mensen naar de evenementen te trekken. Dit blijkt onmogelijk te zijn.

Rechten wordt pas levend als je erover praat en discussieert

Er is blijkbaar te weinig extrinsieke motivatie. Ondanks de vele promotie, stunts en acties om mensen te trekken, blijft negentig procent van de leden gewoon thuis. De vraag is: waarom? Ik neem aan dat elke rechtenstudent geïnteresseerd is in het recht en hier wat over wil leren. Elk jaar zijn er geweldige congressen die door vele verenigingen worden georganiseerd. Eindelijk hoef je niet meer te luisteren naar dat saaie gelul van je hoorcollegedocent. Ik heb zelf ook diverse congressen bezocht dit jaar. Elke keer kwam ik weer met een gevoel weg dat ik écht wat geleerd hebt. Rechten wordt pas levend als je erover praat en discussieert. Maar die kans wordt niet gegrepen.

Wat moet er dan veranderen? Het huidige systeem werkt in ieder geval niet. Te vaak wordt naar de korte termijn gekeken. Een bestuursjaar duurt maar één jaar en daar durft het nieuwe bestuur geen grote veranderingen in door te voeren. Een gewaagd beleidsplan voor de lange termijn zal nodig zijn.

Ook moet er gekeken worden naar meer samenwerking tussen de verenigingen. Dit hoeft niet per se binnen de faculteit te blijven. Rechten en bedrijfskunde, rechten en filosofie. Allemaal geweldige combinaties van studies, waar zeer interessante onderwerpen uit kunnen rollen. Elke vereniging gaat momenteel rustig zijn eigen gangetje. Hier en daar wordt wel eens samengewerkt maar dit is op zeer kleine schaal. Meer samenwerking zal leiden tot grotere evenementen met meer deelnemers. Dit zal ook een extra trigger zijn voor negentig procent die thuis Netflix aan het kijken is.

Rond deze tijd van het jaar settelen alle nieuwe besturen voor het jaar 2019/2020. Er is dus een jaar lang de tijd om na te denken over mooie evenementen. Voor mij zie ik een congres waar honderden studenten van verschillende faculteiten aanwezig zijn. Waar rechten en andere studies samenkomen. En waarvan je baalt dat je niet aanwezig was.

 

 

 

 

.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven