Succesvolle mediation als voorwaarde voor werkhervatting, mag dat?

Mediation wordt steeds vaker ingezet als manier van conflictoplossing. In een recente zaak bij het gerechtshof Amsterdam heeft een werkgever aan werkhervatting de voorwaarde gesteld dat partijen met elkaar een succesvol mediationtraject doorlopen. Mag dat?
beeld: Depositphotos

De werknemer is sinds 2009 in dienst bij de werkgever. In december 2020 meldt de werknemer zich ziek. Tijdens het re-integratietraject ontvangt de werknemer drie officiële waarschuwingen wegens het niet meewerken aan zijn re-integratie. Enige tijd later wordt ook de loonbetaling tijdelijk stopgezet, omdat de werknemer ondanks verzoek daartoe geen contact heeft opgenomen met HR om te laten weten hoe het met hem gaat. Wanneer in april 2022 discussie ontstaat over afspraken rondom de re-integratie is voor de werkgever de maat vol. De werkgever verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Ongeclausuleerde werkhervatting

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af en veroordeelt de werkgever om de werknemer – ongeclausuleerd – per direct toe te laten tot zijn werkzaamheden. Niet alleen is sprake van het opzegverbod tijdens ziekte, tevens is onvoldoende gebleken dat sprake is van een duurzame en ernstige verstoring van de arbeidsverhouding. De werkgever gaat in hoger beroep en nodigt de werknemer in de tussentijd uit voor een gesprek onder leiding van een mediator om tot goede werkafspraken te komen alvorens  de werknemer zijn werk weer kan oppakken. Het mediationgesprek leidt echter niet tot een oplossing. De werkgever heeft vervolgens als voorwaarde voor werkhervatting een succesvolle mediation gesteld. Inmiddels houdt de werknemer zich bijna een jaar beschikbaar voor werk, maar wordt hij daartoe niet toegelaten nu in de ogen van de werkgever geen sprake is geweest van een succesvolle mediation.

Het gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de werkgever door eigenmachtig de voorwaarde van succesvolle mediation te verbinden aan werkhervatting, de werknemer de kans op succesvolle werkhervatting heeft ontnomen (ECLI:NL:GHAMS:2023:1718). De werknemer had al aangegeven dat hij bereid was te praten bij terugkeer. Als de werkgever de werknemer meteen had toegelaten tot het werk, had de werknemer kunnen laten zien dat geen sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer is daartoe evenwel niet in de gelegenheid gesteld. Door de weigerachtige houding van de werkgever is de arbeidsverhouding naar het oordeel van het hof Amsterdam ernstig en duurzaam verstoord geraakt. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden waarbij de werknemer, naast de transitievergoeding, recht heeft op een billijke vergoeding van meer dan drie maandsalarissen.

Commentaar

De uitspraak van het hof Amsterdam laat zien dat werkgevers niet eigenhandig de voorwaarde van een succesvol mediationtraject mogen verbinden aan een ongeclausuleerde rechterlijke beschikking. In deze zaak had de kantonrechter de werkgever veroordeeld om de werknemer per direct, zonder enige voorwaarde hieraan verbonden, toe te laten tot zijn werkzaamheden. Door aan de werkhervatting de voorwaarde van een succesvol mediationtraject te verbinden was de werkgever buiten zijn boekje gegaan en dit kwam de werkgever duur te staan.

Met medewerking van Lucine Meijers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven