Ten Cate verkoopt Geosynthetics

Koninklijke Ten Cate verkoopt het Hengelose bedrijfsonderdeel Geosynthetics aan het Canadese Solmax. TenCate Geosynthetics, ooit opgericht als Nicolon, produceert speciale doeken die worden gebruikt voor onder andere dijkversterking en versteviging van wegen. Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) en Fonds de solidarité FTQ investeren mee in de transactie.

Delen:

Adviseurs Solmax (Jean-Louis Vangeluwe, Jacques Côté): Jones Day (Floris Pierik, Maarten de Boorder), Barclays

Adviseurs Koninklijke Ten Cate (Wally Moore), Gilde Buy Out Partners: Clifford Chance (Hans Beerlage, Rona Nisar, Femke Buijs, Jorrit Sijl, Rick Tania, Folko de Vries, Michiel Sunderman, Pascal Borsjé, Floris van de Bult, Marije Senne, Sanne Blankestijn, Frans Muller, Jurre Jurriëns, Jaap Tempelman, Sophie Wijdeveld, Matthew Warner, Jeff Berman, Benjamin Sibbett, Paul Koppel, Wijnanda Rutten, Herman Steinvoort, Esther S. Pyon, Celine Vermeulen, Liesbeth Buiter, Lotte de Bruin, Joris Dortmans), William Blair

Floris Pierik, Jones Day: “Koninklijke Ten Cate is in 2016 van de beurs gehaald door haar huidige aandeelhouders Gilde Buy Out Partners, Parcom en Capital-A. Sindsdien is de onderneming verdeeld in een aantal divisies, waaronder TenCate Geosynthetics. Dat is een wereldwijde speler met negen productiefaciliteiten in zes landen: de Verenigde Staten, China, Oostenrijk, Frankrijk, Maleisië en Nederland, met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten.

Naast Solmax waren er – denken we – ook andere Noord-Amerikaanse, strategische of private-equitybieders in het spel. Om deze reden en de aard van de activiteiten van TenCate Geosynthetics werd het verkoopproces deels vanuit Amerika aangestuurd en werkten financiële en juridische adviseurs van beide kanten met gecombineerde Noord-Amerikaanse en Nederlandse teams.  De dynamiek in Noord-Amerikaanse en Europese controlled auction transacties is niet geheel hetzelfde en de transactiedocumentatie in een Europees biedingsproces is op een aantal punten wezenlijk anders. Verschil zit er bijvoorbeeld rond de (on-)voorwaardelijkheid van de koopovereenkomst en de zogenaamde financing commitments. Het was interessant om, samen met Barclays, Solmax te adviseren over de verschillen en de verwachtingen aan de kant van TenCate en haar aandeelhouders, teneinde tijdig een zo volledig en competitief mogelijk bod neer te leggen dat aan de verwachtingen van verkoper en zijn aandeelhouders zou voldoen. De bereidheid van onze cliënt zich aan te passen aan de lokale gebruiken was bijzonder. Wat het proces verder bijzonder maakte is dat er door een groot multidisciplinair team in een zeer hoog tempo due diligence is gedaan in een groot aantal landen.
Zowel met Solmax als met CDPQ heeft Jones Day een bestaande relatie. Eerder adviseerden wij Solmax ook al inzake de acquisitie van GSE Environmental. Hier mochten wij op voortborduren. Als internationaal kantoor met roots in de Verenigde Staten zijn wij goed in staat een brug te slaan tussen de gebruiken in de Amerikaanse en de Europese markt. Verder bieden wij toegevoegde waarde in transacties inzake ondernemingen met activiteiten in meerdere landen waarbij wij ‘cross border en cross expertise’ adviseren.
Een bijzonder moment was het moment waarop cliënt werd geïnformeerd dat zij waren geselecteerd als koper. Vanwege het tijdsverschil had dit bericht ons iets eerder bereikt, althans hadden wij het bericht iets eerder geregistreerd. Cliënt was buitengewoon verheugd met het nieuws en dat maakt ons werk natuurlijk erg leuk om te doen. In deze transactie hebben we zeer prettig samengewerkt met de Canadese en Nederlandse teams van Barclays en de adviseurs van verkoper Clifford Chance en William Blair. Die goede samenwerking maakte het mogelijk binnen zeer korte tijd te komen tot het bereikte resultaat.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven