This is your final call for flight BA2020

Delen:

“Ik verveel me te pletter.” Deze woorden blijven ergens halverwege mijn keel steken. Soms is er een juridisch inhoudelijk interessante zaak waar ik mijn tanden in kan zetten. Dan kan ik grasduinen. ‘De waarheid’ boven water krijgen. Mijn zorgvuldig opgebouwde betoog ten gehore brengen. Op die momenten verdwijnt het sluimerende gevoel van onvrede naar de achtergrond. Mijn intrinsieke motivatie om een grote hoeveelheid kennis en informatie te vergaren, deze met elkaar te verbinden, op te roepen als de situatie erom vraagt en door te geven, komt onder (tijds)druk te staan. Ik vertrek. Op zoek naar een andere bestemming. Dit verhaal begon ongeveer 15 jaar geleden. Maar toen was alles anders. Toch?

Het doel van de vernieuwde beroepsopleiding BA2020 is om advocaat-stagiairs op te leiden ‘tot advocaten die in staat zijn zelfstandig een (vaak gespecialiseerde) praktijk te voeren vanuit toegepaste kennis, de juiste vaardigheden, ethisch besef én het vermogen te blijven leren.’ Daarbij is de verwachting dat in ieder geval ‘de opleiding van de patroon en diens taakinvulling’ onder handen wordt genomen. Dat klinkt veelbelovend. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Blijkens het eerste patronaatsverslag ben ik: ‘een talentvolle advocate waar we veel van verwachten’. Tegen het einde van de Beroepsopleiding doe ik inmiddels bijna alles op de automatische piloot. Mijn ‘patroon op papier’ ziet vooral dat ik mijn werk goed doe. Hoe het werkelijk met mij gaat, verberg ik achter een zorgvuldig opgebouwd masker. Het vraagt nogal wat van iemand om door een masker heen te kijken. Dus een beetje hulp is geen overbodige luxe. Als de buitenkant niet overeenkomt met de binnenkant kun je in de ogen van anderen nog zo talentvol zijn, uiteindelijk loop je vast. De wijze waarop en de mate waarin kan voor iedereen anders zijn. Daarom is het zo belangrijk om dit te voorkomen. Daarvoor heb ik een ‘instappenplan’ ontwikkeld:

Stap 1. Stel vast wat en wie jij nodig hebt voor jouw ontwikkeling
Stap 2. Stem de keuze voor het kantoor en bij voorkeur ook de patroon (en/of praktijkbegeleider) hierop af
Stap 3. Herken de signalen van verveling of het gevoel van ‘hard werken voor weinig’
Stap 4. Benoem wat je voelt. Maak daarvoor desgewenst gebruik van stap 1
Stap 5. Als stap 4 onhaalbaar oogt, doorloop het ‘instappenplan’ opnieuw

Is vlucht BA2020 voor jou bestemd? Gooi je masker af. This is your final call.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven