‘Trek maar een mooi bloesje aan’

Delen:

Claire van Raay is recruiter bij Simmons & Simmons LLP.

Solliciteren is en blijft een formele aangelegenheid. Hoe hip een bedrijf of functie ook is. Je kamt je haren, poetst je tanden, trekt je netste outfit aan en let op je taalgebruik. Alles voor die goede, eerste indruk. Logisch toch?

Als recruiter maak ik het toch vaak anders mee. De ongeschreven regels van een sollicitatiegesprek zijn lang niet voor iedereen duidelijk, wat tot ongemakkelijke gesprekken kan leiden. Ik zet mijn drie grootste pijnpunten voor je op een rij.

EEN VACATURE IS NIET ‘CHILL’

Vooral studenten die actief zijn in het studentenleven hebben er een handje van: ‘studentenslang’.  Maar woorden als ‘chill’, ‘ziek’ en ‘thanks’ horen thuis in een gesprek met je vrienden en niet in je sollicitatiegesprek.

VERGEET DE SETTING NIET

Uiteraard is er wel ruimte voor humor en een beetje amicaliteit in je sollicitatiegesprek. Maar blijf je bewust van de zakelijke setting. Spreek je gesprekspartner met u aan, ook al is die misschien niet eens zoveel ouder dan jij. Je gesprekspartner geeft het echt wel aan als je kunt tutoyeren.

BETER OVER- DAN UNDERDRESSED

Een zakelijk setting vraagt om een bepaalde dresscode. Vooral voor vrouwen best een uitdaging, misschien wel door de veelvoud aan keuzes. De tijden van mantelpakken zijn namelijk voorbij. Maar wat trek je dan wel aan naar een sollicitatiegesprek? In ieder geval geen te korte rokken, diepe decolletés en blote schouders.

Ik kan me nog herinneren dat toen ik als tiener ging solliciteren bij een horecazaak mijn moeder al zei “trek maar een mooi bloesje aan”. Dat geldt nu ruim tien jaar later nog steeds. Want met een mooi bloesje en een donkere broek of rok zit je als vrouw al snel goed.

Voor mannen raad ik nog steeds een pak aan, dan zit je altijd goed. Kies bij twijfel altijd voor de formele optie, je kunt beter over- dan underdressed zijn.

Uiteraard kun je bij sommige bedrijven prima op je sneakers solliciteren naar een chille functie. Maar in de advocatuur geldt nog steeds dat je in een sollicitatiegesprek beter té formeel voor de dag kunt komen. Want het is zonde als je met een mooi cv al struikelt over de ongeschreven regels van een sollicitatiegesprek.

Claire van Raay is recruiter bij Simmons & Simmons LLP.
Ze geeft het stokje door aan Elisabeth Matthes, recruiter bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven