Trend: regiokantoren slaan vleugels uit

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto Shutterstock

Steeds meer advocatenkantoren openen een vestiging buiten de eigen regio, of denken daarover na. Dat blijkt uit een rondvraag van Mr. onder regionale advocatenkantoren, na het besluit van Nysingh om een kantoor in Utrecht te openen.

Nysingh, met vestigingen in Arnhem, Zwolle en Apeldoorn, zet de trek naar westen in om dichter bij de klant te zitten, en omdat het gemakkelijker is in de Randstad nieuw talent aan te trekken.

Het Bossche advocatenkantoor Banning zette daarom al in oktober 2016 voet in Amsterdam. De Haan Advocaten, groot geworden in Groningen en Friesland, startte buiten de vertrouwde regio met een vestiging in Almere (dertien advocaten) en op 1 januari 2017 met een kantoor op Schiphol, waar nu negentien advocaten werken.

Juridisch talent

Robert van Muijen. Foto Hein Gijsbers

Volgen meer regiokantoren deze trend? Managing partner Robert van Muijen van Holla Advocaten (Den Bosch, Eindhoven) zegt dat ook bij Holla het klantenbestand verschuift. “Zaten we eerst vooral in Noord-Brabant en Noord-Limburg, nu werken we ook steeds meer boven de rivieren. We hebben nu geen concrete plannen om in de Randstad een vestiging te openen maar we staan open voor mogelijkheden,” verklaart Van Muijen.

De regio, en met name de Brainport rond Eindhoven is aantrekkelijk genoeg voor juridisch talent, meent Van Muijen. “Daarvoor hoeven we onze basis niet te verbreden. Je ziet zelfs een omgekeerde beweging: het Amsterdamse Kennedy Van der Laan opende eind maart een vestiging een Eindhoven.”

Bestuursvoorzitter Marcel Hielkema van Dirkzwager volgt de ontwikkelingen met interesse. “Buiten de regio zit ook groei. De vraag is of je dichter bij je internationale klanten wilt zitten. Banning en Nysingh hebben die vraag met ja beantwoord. Voor ons geldt: daarvoor moet je altijd plannen hebben, altijd die kansen onderzoeken. Maar Arnhem en Nijmegen zijn ons thuis en daar zit onze thuismarkt.”

Duitsland

Directeur Chantal van Oijen van Boels Zanders (Eindhoven, Maastricht, Venlo) begrijpt goed dat Nysingh dichtbij de klant wil zitten. “Maar wij richten ons meer op het oosten, richting Duitsland. Concrete plannen om naar de Randstad te trekken hebben we niet, al verkennen we altijd dergelijke mogelijkheden. Steeds meer grote cliënten willen niet alleen in zee met de Zuidas-kantoren maar juist met regiokantoren die een vergelijkbare kwaliteit bieden.”

Ook de blik van Pieter Leerink (JPR Advocaten) is gericht op het oosten. “Wij hebben geen plannen om in de Randstad een vestiging te openen. Wij richten ons primair op klanten uit Oost-Nederland. Onze juristen wonen graag in de omgeving van Deventer of Doetinchem. Dat geldt ook voor de jonge talenten die wij aan ons kantoor willen verbinden. Deze regio vraagt bij uitstek om een pragmatische aanpak.”

Zoektocht

Dat spreekt volgens Leerink ook in toenemende mate klanten uit de Randstad aan. “Zelf doe ik veel verzekeringszaken voor partijen in de Randstad. Ik zeg wel eens: wij werken in de Randstad en wonen in het Oosten. En dan kijken ze je jaloers aan. Belangrijk is om dicht bij de klant te staan. Dat is meer een kwestie van houding dan van locatie. Zo nodig ben ik binnen een uur in Utrecht. Ik denk overigens dat deze stap wel goed bij Nysingh past.”

Het is notaris Henk Oosterdijk, voorzitter van het dagelijks bestuur van Hekkelman (Nijmegen, Arnhem) ook opgevallen dat recentelijk enkele regiokantoren een vestiging in de Randstad hebben geopend. “Maar wij hebben geen plannen in die richting”, luidt zijn reactie. Datzelfde geldt voor Trip Advocaten & Notarissen (Groningen, Leeuwarden, Assen), zegt kantoordirecteur Leopold Loop.

Peter Fousert. Foto Alfred Oosterman

Ook PlasBossinade advocaten en notarissen (Groningen) heeft geen plannen om “de stap naar de Zuidas te zetten”, zegt bestuursvoorzitter Peter Fousert. “We werken wel in heel Nederland en soms zou het praktisch zijn de boel te verplaatsen. Maar een structurele vestiging is nu een stap te ver.” Om nieuwe mensen aan te trekken is een Randstadfiliaal niet echt nodig, zegt Fousert. “Het is steeds een zoektocht naar nieuwe mensen, maar dat lukt vanuit Groningen nog wel.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top