TU Eindhoven discrimineert mannen met voorkeursbeleid

Delen:

Vorig jaar besloot de TU/e om alle vacatures alleen open te stellen voor vrouwelijke kandidaten. Dat beleid is volgens het College voor de Rechten van de Mens discriminerend.

Op 1 juli 2019 maakte de universiteit bekend dat alle vacatures in de eerste instantie alleen vervuld kunnen worden door vrouwen. Is er na een half jaar geen geschikte vrouwelijke kandidaat, dan kunnen ook mannen solliciteren, op voorwaarde dat de sollicitatiecommissie zowel een vrouwelijke als mannelijke kandidaat aandraagt. Maar het College voor de Rechten van de Mens maakte korte metten met dit beleid. Het zou te verregaand zijn om getolereerd te kunnen worden.

De TU/e kampt al jaren met een tekort aan vrouwelijke wetenschappers. Het percentage ligt schrikbarend laag: ongeveer vijftien procent van alle hoogleraren zijn vrouwen. Op de Open Universiteit, Universiteit Leiden en Universiteit Maastricht ligt het percentage dubbel zo hoog. In Eindhoven doen ze al langer hun best, maar eerdere maatregelen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. Daarom werd een strikter voorkeursbeleid ingevoerd, beter bekend als het Irène Curie Fellowship-programma. Het College van Bestuur achtte dit in lijn met Europese wetgeving.

In zijn uitspraak van 2 juli jl. laat het College voor de Rechten van de Mens echter blijken dat het voorkeursbeleid van de TU/e in strijd is met jurisprudentie van het Hof van Justitie. Door vrouwen absolute voorrang te geven, geen minder ingrijpende (maar wel dwingende) maatregelen te hanteren en voor een onevenredige oplossing te kiezen, schendt de universiteit de Europese regels wel degelijk. Mannen volledig uitsluiten van vacatures wordt te drastisch geacht.

Hoe verder?

Wat kan de universiteit wel doen om het aantal vrouwelijke wetenschappers toe te laten nemen? Het College raadt aan om genderstereotypen tijdens werving en selectie tegen te gaan, om interne loopbaan- en coachingprogramma’s voor vrouwen aan te bieden en selectiecommissies te trainen. Ook geeft het College aan dat er minder strenge eisen gelden voor het bevoordelen van vrouwen, zoals het aanbieden van betere arbeidsvoorwaarden. Dat is iets anders dan een groep in zijn geheel uitsluiten.

De TU/e reageert positief op de uitspraak en gaat uitzoeken welke andere oplossingen er zijn voor het tekort. Enkele risico’s van het programma die worden aangestipt zijn het kwijtraken van goede mannelijke kandidaten en de vrees dat vrouwen denken dat zij alleen worden aangenomen ‘omdat ze vrouwen zijn’. De vraag is echter met welke maatregelen de TU/e nu gaat komen en of deze in de praktijk zullen werken.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven