Universitair docent Carien de Jager leende voor haar pleidooi een wetsuit

Delen:

Carien de Jager 'toen', tijdens de oefenrechtbank

Carien de Jager is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd. Onder meer een wetsuit, zesbaans-snelweg en een heel hete zomer zonder airco komen voorbij.

Carien de Jager (1989) is universitair docent bij de vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen (2008-2013, onderzoeksmaster Functionaliteit van het recht), en promoveerde in 2018 op het proefschrift Consumentenbescherming door informatie?

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw studie?
Een van de leuke herinneringen is het pleidooi dat ik ‘als advocaat’ moest houden tijdens het afsluitende onderdeel van de bachelor: de Studentenrechtbank (zie ook de foto). Ter ondersteuning van mijn pleidooi had ik allerlei attributen verzameld en onder andere een wetsuit geleend bij een watersportwinkel in de stad. Toen ik aan het eind van de bijeenkomst werd uitgeroepen tot spreker van de dag was dat wel de kers op de taart.

Een slechte herinnering heeft te maken met de periode dat ik in aan de universiteit van Boston tijdens een summerschool een aantal vakken volgde. De vakken waren interessant maar de kamer die ik kreeg toebedeeld bevond zich langs een zesbaans-snelweg. Omdat het ook nog eens een heel hete zomer was en ik geen airco op de kamer had, heb ik zes weken iedere nacht heen en weer gelopen tussen mijn bed en het raam: open voor wat verkoeling, wakker worden van een of andere motor met kapotte uitlaat, raam dicht, wakker worden van de warmte en dus het raam weer open doen enzovoort.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak?
Een gedeelde eerste plek, mag dat ook? In dat geval vond ik de vakken Recht en psychologie en Rechtsfilosofie het leukst. Het eerste vak omdat ik geïnteresseerd ben in het gedrag van mensen en hun beweegredenen. Het vak Rechtsfilosofie omdat in dit vak vanuit een andere invalshoek naar het recht wordt gekeken, zoals de vraag: waarom zijn er eigenlijk regels? Deze vakken vond ik een mooie aanvulling op de juridische vakken omdat ze de juridische kennis die je tijdens de studie opdoet verrijken. Een vak dat bij mij minder tot de verbeelding sprak was Ondernemingsrecht.

Wie was voor u een inspiratiebron?
In ieder geval twee personen. Pauline Westerman, omdat zij mij na het tentamen Rechtsfilosofie uitnodigde voor een gesprek waardoor de wetenschappelijke wereld voor mij toegankelijk werd. De manier waarop zij onderwerpen op een begrijpelijke en humoristische manier aan de orde stelt speelde daarbij een belangrijke rol. Ik ben haar dankbaar voor de mogelijkheid die zij mij gaf om een onderzoeksstage bij haar te volgen en het vertrouwen dat ze mij heeft gegeven om onder andere te solliciteren voor de tweejarige Onderzoeksmaster. En zeker ook mijn promotor Albert Verheij die ik later in de studie ontmoette. Hij is voor mij een inspiratiebron vanwege onder andere zijn brede kennis en interesse, zijn betrokkenheid en zijn bereidheid om altijd mee te denken. Dat wij vorig jaar samen in de collegebanken zaten voor het volgen van Statistiekcolleges maakt denk ik wel duidelijk wat ik bedoel!

Carien de Jager ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik vond de juridische vakken interessant. Maar ik genoot het meest van de vakken waarin vanuit een andere invalshoek naar het recht werd gekeken, zoals de vakken Recht en psychologie en Rechtsfilosofie. Het recht in de context plaatsen en bijvoorbeeld nadenken over de vraag of het is gebaseerd op de juiste aannames (onder andere gedragswetenschappelijk), daar had ik best meer vakken over willen volgen. Gelukkig kon dat in de Onderzoeksmaster, maar ik zou dat ook studenten in de bachelor en in andere masters gunnen, zeker ook omdat het van belang is voor juristen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Probeer te begrijpen waarom het recht is zoals het is. Daardoor kun je ook makkelijker onthouden hoe het in elkaar zit.

Onlangs kreeg Carien de Jager van de Gratama-Stichting een subsidie van bijna 21.000 euro voor onderzoek naar misleidende voedselverpakkingen. Daarom is deze week Mr. van de week. Lees hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven