Van A naar Zelfbewustzijn. Wat is jouw reisverwachting? 3 tips

Delen:

Beeld: Depositphotos

Tegenwoordig kun je je reis soms wel tot op de minuut nauwkeurig plannen. Sommige mensen vinden het prettig om alles vooraf tot in de puntjes te regelen, anderen laten hun reis wat meer aan het toeval over. Voor zover dat al bestaat. Hoe dan ook is het belangrijk om enigszins voorbereid op weg te gaan. Zodat je niet alleen je eigen verwachtingen kunt managen maar ook die van de mensen met wie je een afspraak hebt op de plek van bestemming. Wat wordt er in de eerste werkweken (en niet onbelangrijk: daarna) eigenlijk van je verwacht? Hieronder 3 tips om deze vraag op de radar te zetten c.q. te houden.

Tip 1. Doe een routecheck voor vertrek

Als het goed is, heb je je voorafgaand aan je sollicitatiegesprek al verdiept in de visie, missie en strategie van het kantoor of bedrijf waarvoor je gaat werken. Tijdens het sollicitatiegesprek vraag je dan ongetwijfeld wat dit voor jou persoonlijk betekent. Wacht daarmee niet tot je eerste werkdag. De verkregen informatie kun jij namelijk uitstekend gebruiken om je een beeld te vormen van de bedrijfscultuur. Alleen jij kunt bepalen of die cultuur bij jou past.

Tip 2. Regel je eigen tussenstops

Hiermee doel ik niet op de op te nemen vakantiedagen, hoewel de waarde daarvan ook nog wel eens wordt onderschat. Ik wil het graag hebben over tussentijdse evaluatiemomenten. Niet om jouw functioneren te beoordelen maar bovenal om wederzijds vast te stellen of jouw werkgever en jij nog wel dezelfde kant op gaan. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Wat heb je nodig om verder te reizen? Deze tussenstops worden in de waan van de dag nog wel eens vergeten maar zijn essentieel voor jouw ontwikkeling. En daarvoor ben je nu eenmaal zelf eindverantwoordelijk.

Tip 3. Respecteer onvoorziene vertragingen

Als je net zoals ik van nature enthousiast bent dan kun je hard rennen. Het gevaar daarvan is dat je jezelf voorbij loopt en je je op enig moment afvraagt: ‘is dit het nu?’. Hoewel het verleidelijk is om dit gevoel te negeren, nodig ik je uit daarbij stil te staan en het bespreekbaar te maken. Daarmee voorkom je onnodig vluchtgedrag. Met mogelijke botsingen tot gevolg. Door er op tijd bij te zijn, vergroot je de kans op een duurzame reis. Een reis waarbij zowel jij als jouw toekomstig werkgever blij zijn met het geboekte ticket.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven