Mr. van de week

Vanessa Liem over intern onderzoek

Mr. van de week is Vanessa Liem. Zij is op 1 oktober begonnen als counsel bij het team Sanctierecht & Interne Onderzoeken bij Van Doorne. Zij zal de onderzoekspraktijk verder uitbouwen en zich ook richten op toezicht, handhaving en compliance. Liem (1979) werkte eerder als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, als legal counsel bij Heineken International en als adviseur bij het Institute for Financial Crime (IFFC).

Er lijkt veel beweging te zijn binnen de onderzoeksafdelingen van grote advocatenkantoren. Is de markt aan het veranderen?
Ik zie dat de onderzoeksafdelingen binnen de grote advocatenkantoren gegroeid zijn. Daarnaast hebben er wat verschuivingen plaatsgevonden van advocaten tussen de verschillende kantoren. Of er binnen de onderzoeksafdelingen van de grote advocatenkantoren zelf veel beweging is durf ik niet te zeggen na mijn uitstap buiten de advocatuur. Maar volgens mij is er altijd beweging of dit nu intern of extern is.

Gezien uw achtergrond in de fraudebestrijding ligt het voor de hand dat u zich gaat richten op fraudeonderzoeken. Klopt dat?
Ja, dat klopt. Ik ga mij zeker richten op fraudeonderzoeken, maar ook op andere soorten van intern onderzoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan HR-gerelateerde kwesties zoals #metoo of integriteitsonderzoeken. Daarnaast zal ik mij bezig houden met compliance en remediation. Hierbij heb ik extra aandacht voor het semi-publieke en publieke domein, het onderwijs en de zorg. Op deze manier komen voor mij de ervaringen die ik heb opgedaan binnen de advocatuur en daarbuiten mooi samen.

Is intern onderzoek eigenlijk een andere tak van sport dan advocatuur?
Nee, zeker niet. Feitenonderzoek is een van de kernwerkzaamheden van de advocaat, net zoals het achterhalen van de juiste informatie. Deze informatie is de basis voor analyse en juridisch advies of een pleidooi. Intern onderzoek is wat dat betreft niet anders dan bijvoorbeeld in een arbitrage.

Wat zijn de grootste valkuilen?
Te groot, te veel en te snel. De onderzoekspraktijk is lastig voorspelbaar, veeleisend en vergt veel capaciteit. Bij aanvang is vaak niet duidelijk wat de omvang is of wordt van een onderzoek. Jezelf overeten is daarom denk ik een van de grootste valkuilen.

Eens of oneens: het verschoningsrecht moet ook gelden voor de advocaat die optreedt als onderzoeker.
Eens.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zou er veel meer samenwerking zijn tussen publieke en private partijen om fraude te voorkomen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De vastgoedfraude.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Vrouwe Justitia.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Dat is te vinden op www.2cu.nu

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Geen.

Welk boek las u het laatst?
De reuzenperzik (Roald Dahl)

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met mijn gezin.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand