Veilig de weg op: telefoongebruik in het verkeer wordt stevig aangepakt

Delen:

Denk vanaf 1 juli 2019 nog eens goed na voordat je een appje stuurt terwijl je fietst, want je riskeert een boete van € 95,00! De boete voor appende automobilisten bedraagt € 240,00. De politie doet er alles aan om de pakkans te vergroten en daarmee ook de veiligheid op de weg te verbeteren.

Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) omtrent het appen op de fiets is aangepast. Marieke Quaak vertelde daar in haar blog op deze website al meer over.

De politie controleert

Er is steeds meer aandacht voor de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. De politie probeert de problematiek op allerlei manieren aan te pakken. Zo worden al touringcarbussen ingezet om automobilisten te betrappen. De nieuwste methode is bijzonder, maar werpt wel zijn vruchten af: middels camera’s in skiboxen op het dak van onherkenbare politieauto’s of gemonteerd op fietsdragers worden appende automobilisten vastgelegd en indien mogelijk beboet. Het boetebedrag is € 240,00. De pakkans wordt groter, een vermoeden is immers niet voldoende om de boete uit te kunnen schrijven.

Radarverklikkers in Zwitserland verboden

Daarnaast voelen weggebruikers zich niet meer ongrijpbaar. Denk hierbij aan apps als Flitsmeister die een waarschuwing geven wanneer er een mobiele flitser of flitspaal nadert: het Ministerie van Verkeer in Frankrijk was van plan om dergelijke apps te verbieden. Deze plannen bleken niet haalbaar, nu de juridische consequenties te groot waren. Wellicht voor de wintersporters belangrijk om te weten, in Zwitserland is het meevoeren van een radarverklikker verboden, zelfs als deze is uitgeschakeld. Wanneer de douane je betrapt met dergelijke apparatuur zul je voorbereid moeten zijn op zware boetes en mogelijke inbeslagname.

De Nederlandse politie hanteert steeds meer methodes om wangedrag in de gaten te houden. Om je heen kijken of er een flitspaal staat of een opvallende politieauto rijdt om je gevaarlijke gedrag kortstondig aan te passen, is nu niet meer afdoende om een boete te voorkomen. We zijn benieuwd wat de volgende stappen in Nederland zullen zijn en of dit voldoende is om ongelukken met als oorzaak telefoongebruik te voorkomen!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven