Verplichte quarantaine: hoe werkt dat?

Delen:

Vanaf deze week kan de coronaquarantaine verplicht worden opgelegd. Wat houdt deze verplichte quarantaine precies in? En nog belangrijker: mag het kabinet de burgers dit zomaar verplichten?

Kort geleden kondigde de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aanvullende coronamaatregelen aan om een tweede coronagolf te voorkomen. De thuisisolatie die in eerste instantie een dwingend advies was aan eenieder die in contact was gekomen met een besmet persoon zal niet langer vrijwillig zijn, maar in sommige gevallen verplicht worden. Bovendien wordt de deelname aan bron- en contactonderzoek minder vrijblijvend. De quarantaineverplichting zal niet lukraak worden opgelegd, maar geldt voor mensen waarvan vermoed wordt dat ze nauw contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon. Van nauw contact is volgens de GGD sprake indien men langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een besmet iemand is geweest.

Het kan, maar niet eenvoudig

Deze aankondiging stuitte op veel kritiek en riep veel vragen op. Een reactie die ik veel hoorde in mijn omgeving was: “Dit kan toch niet zomaar?’’ Het antwoord op deze vraag is tweeledig. In principe bestaat er wel degelijk een wettelijke basis voor het opleggen van de verplichte quarantaine, namelijk artikel 7 van de wet persoonlijke gezondheid. De verplichting is echter niet eenvoudig ‘zomaar’ op te leggen. Eerst moet worden vastgesteld dat iemand niet vrijwillig in thuisisolatie gaat, vervolgens meldt de GGD dit bij de veiligheidsregio, waarna de voorzitter van deze veiligheidsregio (vaak de burgemeester) besluit tot een quarantaineplicht. Deze dient dit besluit vervolgens te melden bij de officier van justitie. Kortom: de wettelijke basis is er, maar het daadwerkelijk opleggen van de quarantaineverplichting heeft wel wat voeten in de aarde. Onderzocht wordt of de quarantaineplicht met aanvullende wetgeving makkelijker kan worden opgelegd.

Het idee achter de verplichte quarantaine is heel nobel, namelijk het coronavirus (en daarmee dus ook de burgers die het virus dragen) proberen te controleren en beteugelen om een tweede golf te voorkomen. De keerzijde van de medaille is dat deze maatregelen er wellicht voor zorgen dat mensen zich juist niet meer willen laten testen. Verschillende politieke partijen vrezen daarom ook het averechtse effect van deze maatregel. De tijd zal het leren of de quarantaineplicht een positief effect zal hebben. Duidelijk is wel dat het schenden van deze maatregelen op zeer korte termijn strafbaar zal zijn. Wat de precieze straf is die voor overtreders zal volgen moet nader worden bepaald door het OM.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven