Vertrouwen in Bouterse gestegen na veroordeling voor ‘decembermoorden’

Delen:

Vrij opmerkelijk nieuws uit Suriname: president Desi Bouterse heeft de Krijgsraad bedankt voor zijn veroordeling eerder deze maand. Door de veroordeling voor zijn rol in de ‘decembermoorden’ zal hij waarschijnlijk voor de derde keer als president worden verkozen. De kiezers van zijn Nationale Democratische Partij zongen tijdens een partijbijeenkomst het nummer ‘We Shall Overcome’ om zijn terugkomst te vieren.

Desi Bouterse, de huidige Surinaamse president, moest begin deze maand voor de militaire rechtbank in Paramaribo verschijnen voor zijn rol in de ‘decembermoorden’. Bouterse is al bijna veertig jaar aan de macht in Suriname nadat hij via een staatsgreep aan de macht is gekomen. In 1982 werden er vijftien politieke tegenstanders gemarteld en doodgeschoten. Dit schrikbewind beperkte zich niet alleen tot de politiek. Ook journalisten, professoren en advocaten zijn tijdens deze gebeurtenis om het leven gekomen. Bouterse heeft zijn rol in deze moorden altijd ontkend. Hij heeft altijd gesteld dat het zou gaan om een ‘wilde ontsnappingspoging’ die fout is afgelopen. Van deze overtuiging heeft de rechtbank niets heel gelaten. In het vonnis veroordelen zij Bouterse tot twintig jaar cel voor zijn deel aan deze moorden. Internationaal wordt de rechtbank geprezen voor haar moed. Het komt namelijk niet vaak voor dat er een zittende president wordt vervolgd voor zulke afschuwelijke daden.

Je zou zeggen dat de mensen in Suriname wel beter weten dan op een leider te stemmen die op illegale wijze aan de macht is gekomen én die zulke gruweldaden op zijn geweten heeft. Alleen blijkt dit in dit geval toch anders te liggen. Volgens Bouterse is de steun voor zijn Nationale Democratische Partij (NDP) namelijk nog nooit zo groot geweest als nu. Tijdens de eerste partijbijeenkomst na de veroordeling  werd er door alle aanwezigen luidkeels het nummer ‘We Shall Overcome’ gezongen. Bouterse heeft dit voor elkaar gekregen door te stellen dat het allemaal een ‘politiek spelletje’ is om hem zijn macht te ontnemen. Door beroep aan te tekenen tegen het vonnis is hij volgens zijn advocaat ‘geen veroordeelde meer, maar enkel een verdachte’. Bouterse beticht een groot aantal landen ervan dat zij hen van zijn plaats willen stoten. Nederland wordt ook genoemd. Zolang het volk de woorden van deze inmiddels 74-jarige man blijft geloven, is de kans groot dat hij nogmaals verkozen zal worden. Dit betekent dat hij, ondanks de recente veroordeling, aan zijn derde termijn als president zou beginnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven