Vier vragen over de Europese verkiezingen

Delen:

beeld: Depositphotos

Overmorgenochtend gaan de stembussen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement open. Michelle vraagt zich af waarom je zou moeten stemmen. Vier vragen met antwoorden over de Europese verkiezingen.

Wat zijn de Europese Verkiezingen?
De Europese verkiezingen vinden elke vijf jaar plaats. Tijdens deze verkiezingen krijgen burgers van de Europese Unie de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op het Europees Parlement. Dat is de enige Europese instelling die direct door de burgers wordt gekozen en het vertegenwoordigt daarmee meer dan 500 miljoen Europeanen uit 28 lidstaten.  Hoe meer inwoners een lidstaat heeft, hoe meer zetels het heeft. Zo heeft Duitsland er 96 en Nederland 26.
De Europese politieke partijen zijn een samenwerkingsverband van verwante politieke partijen en/of personen uit de verschillende EU-lidstaten.

Kunnen we op de huidige Commissievoorzitter stemmen?
Voor deze verkiezingen ambieert de huidige Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geen tweede termijn. De Europese partijen hebben voor deze verkiezingen ‘Spitzenkandidaten’ aangewezen die kandidaat zijn om hem op te volgen. Hieronder vallen de Nederlanders Frans Timmermans en Bas Eickhout.

Hoe stem je?
Alle partijen die in de Tweede Kamer zitten doen mee aan de Europese verkiezingen. Bovendien is er zelfs een aantal extra opties om uit te kiezen, zo doen De Groenen, Jezusleeft, Volt Nederland en van de regio & Piratenpartij ook mee.
Je stemt dus op de persoon die zich verkiesbaar stelt voor de Europese verkiezingen binnen de nationale partij.

Waarom is het zo belangrijk om te gaan stemmen?
Een groot deel van de wetgeving in Nederland is afgeleid van het Europese recht. Het Europees Parlement kan wetsvoorstellen van de Europese Commissie wijzigen. Dit brengt met zich mee dat het Europees Parlement dus wel degelijk invloed uitoefent op het Nederlandse recht. Derhalve is het belangrijk dat iedereen zijn stem laat horen!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven