Vrede en recht: eerste levensbehoefte

Delen:

beeld: Depositphotos

“Op 4 mei gedenken we de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Elk jaar weer zijn dit belangrijke dagen om stil te staan bij onderwerpen als vrede en recht”, aldus Bart van Meegen in zijn blog voor Mr.

“Er is in de wereld een hoop gaande, bijvoorbeeld het ontwrichtend geweld in Sri Lanka. Maar gelukkig zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen. Plekken op de wereld waar mensen zich inzetten voor vrede en gerechtigheid.

Daarbij denk ik aan de sterke vrouwen in Soedan, zoals de studente Alaa Salah en IT-ingenieur Ameera Osman. Ook denk ik daarbij aan de recente protesten in Algerije tegen Bouteflika. Daarbij werden enkele demonstranten geïnterviewd. Op de vraag wat hun land vooral nodig had, antwoordden zij: ‘Onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak.’ Rechtspraak als eerste levensbehoefte voor een land zonder willekeur en corruptie. In Nederland lijkt dat vanzelfsprekend, maar 4 en 5 mei herinneren ons eraan dat dit soort zaken nooit vanzelfsprekend is. Het is van belang om daarvoor te blijven strijden en om – als rechtspraak – daaraan te blijven werken.

Deze week belde ik met de burgemeester van Enschede om te vertellen dat we per 1 juli gaan starten met de Overijsselse Overlegrechter. Een rechter die snel, tegen geringe kosten en met weinig formaliteiten beschikbaar is om – bijvoorbeeld op verzoek van een buurtbemiddelaar, een mediator of partijen zelf – een civiel geschil op te lossen. Hij reageerde enthousiast, omdat zijns inziens de rechter op deze, meer toegankelijke manier een belangrijke rol kan spelen voor burgers in zijn stad. Daarbij zei hij: ‘Het begint bij vrede en pas daarna de rest.’ En zo is het. Vrede en recht als eerste levensbehoefte. Het is goed dat we ons dat, zeker deze dagen, realiseren.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven