Vrij spel voor de maffia door de coronacrisis

Delen:

(foto: Pexels-Suzy Hazelwood)

Overal in de wereld zijn er talloze bedrijven die zich maar net staande kunnen houden tijdens de coronacrisis. De sector die wel goed draait op dit moment, is de maffia. Volgens experts kan deze crisis er zomaar eens voor zorgen dat de Italiaanse maffia voet aan Nederlandse bodem gaat zetten.

In het zwaar getroffen Italië weten verschillende maffiagroeperingen slim in te spelen op de coronacrisis.

Lokale afpersingen en voedselpakketten

Zowel de Cosa Nostra op Sicilië en de Camorra in en om Napels delen voedselpakketten uit en stoppen hier en daar een zakcentje toe aan de lokale bevolking. Solidair zou je in eerste instantie denken. Alleen zou het de onderwereld niet zijn als er geen onderliggende reden aan ten grondslag ligt. Volgens verschillende lokale officieren van justitie doen deze groeperingen dit vooral om sympathie te kweken onder de bevolking. Wanneer de gehele coronacrisis over is gewaaid worden de schulden ingelost. Zo gaan er geruchten dat de Camorra aan mensen vraagt om later als stroman op te treden voor het opzetten van illegale witwasbedrijven. Oftewel het ouderwetse credo: ‘voor wat, hoort wat’.

Internationale handel bloeit op

De maffia in Zuid-Italië en Napels is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de internationale drugshandel. Je zou denken dat een groot gedeelte van de handel in drugs op dit moment plat zou liggen. Geen festival, dus ook geen pillenslikkers en cocaïnegebruikers. Toch is dit in werkelijkheid niet zo. In feite bloeit de drugshandel harder op dan voorheen. De kleinschalige drugsdealers zitten op dit moment inderdaad zonder klanten, maar de internationale drugstransporten vinden nog altijd iedere dag plaats. De criminele groeperingen hebben immers grote loodsen waar de drugs voor weken of zelfs maanden kan worden opgeslagen. Door de verminderde controles is de kans groot dat er juist meer drugs de grens over gaan. Laatst werd er in de haven van Antwerpen nog een grote lading cocaïne van zo’n 1400 kilo onderschept die verborgen zat tussen mondkapjes en andere medische hulpgoederen.

Maffiose monopoly in het buitenland

Naast de drugshandel staat de Italiaanse maffia bekend om het feit dat zij zich weten te mengen met de legale bovenwereld. Door de coronacrisis zijn zij in staat om voor een prikkie bedrijven op te kopen die op omvallen staan. Dit maakt het vervolgens mogelijk om de opbrengsten uit de drugshandel eenvoudig wit te wassen. De Nederlandse politie heeft een tijdje geleden al gewaarschuwd dat dit ervoor kan zorgen dat ook Nederland te maken krijgt met deze maffioso. Door vastgoed op te kopen en via bedrijven krijgt de maffia steeds meer voet aan wal. Het zou niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. Na de val van de Berlijnse muur kocht de Cosa Nostra massaal panden op in Oost Duitsland. Tijdens de coronacrisis is een dergelijk potje ‘Maffia Monopoly’ wel het laatste waar we op zitten te wachten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven