Waarom de rente op je studielening gaat stijgen

Recentelijk kwam het nieuws naar buiten dat er een einde komt aan de 0% rente op de studielening. Voor veel studenten was dat toch enorm schrikken. Maar wat betekent dit nu daadwerkelijk voor je studielening? En waarom kan de rente opeens worden aangepast?

Delen:

De gemiddelde studieschuld in 2021 was maar liefst 15.200 euro, maar om je heen hoor je regelmatig over studieschulden die oplopen tot wel 70.000 euro. Sinds de afschaffing van de basisbeurs zijn veel studenten meer gaan lenen om studiekosten en levensonderhoud te kunnen betalen. Maar er zijn ook studenten die bewust gebruik maakten van de 0% rente op de lening. Zo kent iedereen wel medestudenten die extra geld lenen om te beleggen op de beurs of om alvast te sparen als potje bij het kopen van een huis. Het is immers de goedkoopste lening die je kan krijgen.

Hoe zit het precies?

De rente op je studielening is gelijk aan de gemiddelde rente voor Nederlandse staatsobligaties. De rente op je studieschuld wordt jaarlijks vastgesteld voor de komende vijf jaar en wordt berekend op basis van het gemiddelde rendement op een staatsobligatie van een jaar. Voor mensen die dus vorig jaar zijn afgestudeerd blijft de rente voorlopig 0%. De rentestijging heeft dus enkel effect op studenten die nu nog een studielening ontvangen.

De afgelopen jaren was de rente op de obligaties negatief maar de rente is door de huidige economische situatie met een hoge inflatie weer gaan stijgen. Hoe hoog de rente uiteindelijk wordt ligt dus aan de economische situatie. De verwachting is dat de rente op studieschuld de komende jaren kan gaan oplopen tot ruim 1,5%. Op een studieschuld van 15.000 euro zal dit om een bedrag gaan van zo’n 228 per jaar, 19 euro per maand.

Voor veel studenten kwam de rentestijging als een verrassing. Bij het aangaan van de lening bij DUO heeft DUO dit wel degelijk gecommuniceerd en jaarlijks ontvang je een update over de stand van zaken rondom je lening. De vraag is echter of dit genoeg was. Zo wist 1/3e van de studenten in 2021 überhaupt niet dat er rente wordt gerekend vanaf het moment dat er een schuld wordt opgebouwd.

Toch is er ook goed nieuws. Door de hoge inflatie zullen de lonen hoogstwaarschijnlijk gaan stijgen en zal de studieschuld minder waard worden. Ook is de banenkans voor afgestudeerden gestegen. Verschillende studentenorganisaties hebben toch hun zorgen geuit over de gestegen rente en willen de 0% rente behouden. Veel studenten hebben het immers al moeilijk met rondkomen door de huidige prijsstijgingen op bijvoorbeeld boodschappen en huur. Deze problemen spelen echter op dit moment, tijdens de studie, en niet na het afstuderen. Zouden de studentenorganisaties er daarom niet beter aan doen om zich te richten op een verhoging van de maximale lening en basisbeurs? 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven