Wat betekent de gemeenteraad voor studenten?

Het is zover: we mogen tot en met morgen stemmen. Jongeren staan erom bekend dat ze weinig interesse hebben in gemeenteraadsverkiezingen. Zo stemde in 2018 maar 44% van de jongvolwassenen (18-24 jaar). Het zal je als rechtenstudent niets verbazen, maar ook de gemeenteraad is een wetgevende macht. Wat betekent deze macht voor studenten? Hier een paar politieke hot topics van studenten.

Delen:

foto: Depositphotos

Naast beleidsregels die bepalen hoeveel decibels jij luidkeels mee mag zingen in je studentenhuis voordat er een BOA aanbelt, maakt het gemeentebestuur concrete plannen om jouw gemeente een fijnere (studenten)woonplaats te maken.

Hot studententopic 1. Woningen

En daarmee hebben we het bruggetje naar het meest prangende plan: woningen. In Tilburg bijvoorbeeld is in 2013 een heus ‘talent square’, een grote woontoren van 450 studio’s en 250 kamers voor studenten, in het centrum gebouwd door de gemeente. Er is zelfs een tweede Talent Square in de maak. Sommige partijen hebben maar al te graag dat studentenhuizen zo veel mogelijk verdwijnen uit het centrum van de stad en hun eigen plek krijgen dicht bij de universiteit, als een soort Amerikaanse campus.

Hot studententopic 2. Studieplekken

Iets anders waar studenten een chronisch tekort aan hebben zijn natuurlijk studieplekken. Nou worden die voor een groot deel geleverd door de universiteit, met bijvoorbeeld de universiteitsbibliotheek, maar ook de gemeente kan hier een rol in spelen. Hoeveel studieplekken zijn er bijvoorbeeld beschikbaar voor studenten in jouw lokale bibliotheek? Steunt jouw gemeente de universiteit om (fysiek) uit te breiden? In Tilburg maakt de gemeente in samenwerking met de universiteit een zogeheten ‘Young Professional Campus’. Een plek waar je kunt studeren, ondernemen, wonen, lunchen, enzovoorts.

Er zijn nog een heleboel onderwerpen over om je mee te bemoeien, zoals de horeca, de cultuursector (zou er een groot festival in jouw gemeente georganiseerd kunnen worden?), openbaar vervoer (wil je weer om het half uur de bus naar huis kunnen nemen vanaf de universiteit?). Allemaal te veel voor dit artikel, maar wel belangrijk om bij stil te staan. Mocht je iets onthouden van dit artikel, laat het dan zijn dat de gemeenteraadsverkiezingen bijzonder belangrijke verkiezingen zijn voor jongeren en studenten.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven