Wetsvoorstel dat verdienmodel WOZ-bureaus aanpakt naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft het Wetsvoorstel herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm bij de Tweede Kamer ingediend. Het heeft als doel de financiële prikkel voor no cure, no pay-bureaus weg te nemen.

Delen:

Depositphotos_26667203_S-minder geld
foto: Depositphotos

Het voorstel maakt deel uit van het Belastingplan 2024. Het kabinet stelt voor om in zaken die de WOZ en bpm (aanschafbelasting op auto’s en motoren) betreffen de vergoedingen ter tegemoetkoming in de kosten voor door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand te verlagen. Ook wordt de hoogte van de immateriële schadevergoedingen in deze zaken verlaagd van 500 naar 50 euro per half jaar waarmee de redelijke termijn wordt overschreden. Verder wil het kabinet dat uitbetalingen na een beslissing op bezwaar of een uitspraak in een beroepsprocedure uitsluitend plaatsvinden op een bankrekening die op naam staat van de belanghebbende.

Verstopping

Doel van de voorgestelde maatregelen is om de financiële prikkel weg te nemen voor de no cure, no pay-bureaus die op dit gebied opereren. Zij starten namens belanghebbenden bezwaarprocedures met als belangrijkste reden het opstrijken van de proceskostenvergoeding. Inmiddels zijn minstens 70 procent van de WOZ-zaken en 95 procent van de bpm-zaken bij de rechtbanken afkomstig van dergelijke commerciële bureaus. De tienduizenden zaken leiden tot verstopping van de belastingrechtspraak. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, noemde dit in het jaarverslag over 2022 een ‘knelpunt’ en schreef: “Het verdienmodel zou minder aantrekkelijk kunnen worden door het systeem van vergoedingen aan te passen.”

Rechters steeds kritischer

Onlangs bleek nog eens dat rechters zich steeds meer ergeren aan de praktijken van deze bureautjes en steeds kritischer zijn in uitspraken. In twee recente uitspraken gaf de rechtbank Midden-Nederland zelfs aan voortaan tot driekwart lagere bedragen toe te kennen als tegemoetkoming in de rechtsbijstandskosten.

Per 1 januari 2024

Het kabinet streeft ernaar dat de wet per 1 januari 2024 in werking treedt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven