Wettelijk collegegeld of instellingsgeld?

Delen:

Depositphotos_281455554_S
foto: Depositphotos

Het blijft een prangende vraag onder de studenten die een tweede studie willen volgen: moet je voor de tweede opleiding nou het wettelijke tarief voor collegegeld betalen of instellingsgeld? Arif schetst in dit artikel het financiële plaatje voor een tweede studie.

In een vorig artikel ben ik al eens summier ingegaan op het financiële aspect van een tweede studie. Ik ontvang aan de telefoon bij de Landelijke Studentenlijn echter nog zeer regelmatig vragen over het wettelijke collegegeld. Een vraag die helemaal terecht is; niemand wil een paar ruggen spenderen als het niet hoeft.

De spelregels

Eerst even de wettelijke principes op een rijtje. Aan de hand hiervan kun je snel nagaan of je in aanmerking komt voor enkel het tarief van het wettelijke collegegeld.

  1. Als je bent ingeschreven voor twee opleidingen tegelijk van dezelfde graad (bachelor of master) betaal je maar voor één opleiding collegegeld. Voor de tweede opleiding overhandig je een zogeheten Bewijs Betaald Collegegeld.
  2. Zolang je nog geen graad hebt behaald kun je tegen het wettelijke tarief een tweede opleiding starten (of derde).
  3. Valt je tweede opleiding in de gezondheidszorg– of onderwijssector en heb je niet eerder een opleiding in één van deze sectoren genoten? Dan hoef je alleen het wettelijke collegegeld te betalen.

Niet gelijktijdig begonnen

Als we bovenstaande regels in acht nemen, stuiten we op een potentieel probleem als je voor de eerste opleiding al een graad haalt voordat je klaar bent met de tweede. In dat geval kun je twee dingen doen om alsnog geen instellingsgeld te hoeven betalen.

  1. Je laat een vak openstaan waardoor je ‘studievertraging’ oploopt. In die tussentijd rond je de vakken van jouw tweede opleiding af zodat je later twee diploma’s tegelijk kunt aanvragen.
  2. De examencommissie lief in de ogen kijken en vragen of zij de afstudeerdatum voor jouw eerste opleiding kunnen uitstellen.

Tips

Alhoewel je goed uit de voeten moet kunnen komen met het bovenstaande, is het altijd raadzaam om je situatie nog eens voor te leggen aan je studieadviseur. Daarnaast heeft iedere universiteit verschillende soorten compensaties die zij mogelijk tot je beschikking kunnen stellen voor bijvoorbeeld studievertraging. Ten slotte zijn er soms zelfs zogeheten coulanceregelingen waardoor je minder instellingsgeld hoeft te betalen.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, kun je contact opnemen met de studentenlijn van de LSVb. Je kunt ook altijd contact met mij leggen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven