Wie is verantwoordelijk voor jouw ontplooiing: jij of je werkgever?

Delen:

Je studententijd staat volledig in het teken van zelfontwikkeling: je studeert, volgt een minor, bent actief binnen een studie- en/of studentenvereniging en werkt bij de Rechtswinkel. Maar hoe verhoudt deze kansrijke omgeving zich tot de juridische wereld waar je na het behalen van je master tot toetreedt? Welke handvatten geeft jouw werkgever jou om te groeien en ‘jezelf te ontwikkelen’? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor deze ontplooiing: bij jou zelf of je werkgever?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk: bij jullie allebei. Jij bent verantwoordelijk om de ervaring, kennis en vaardigheden die je nodig hebt om je functie te kunnen vervullen eigen te maken. Je  kantoor is verantwoordelijk voor het faciliteren van de mogelijkheden om deze zaken te kunnen ontwikkelen. Hoe kun je hier met elkaar het juiste pad in bewandelen als werkgever en werknemer?

Jij

Je volgt de Beroepsopleiding, de Law Firm School en een intern opleidingsprogramma. Toch is het belangrijk dat jíj aangeeft waar verder jouw behoeftes liggen. Wat wil jíj? Waarin heb jij extra begeleiding nodig? Maar ook: wat zijn jouw kwaliteiten en hoe kan je deze optimaal inzetten in je werk?

Werkgever

Een meedenkende en hulpvaardige organisatie is cruciaal voor jouw ontwikkeling. Een feedback-cultuur is hierbij belangrijk. Ook draagt transparantie vanuit de organisatie – waar je in je loopbaan staat en waar je sterke en verbeterpunten liggen – bij aan jouw groei.

De meeste kantoren zijn al zo ver dat ze zowel opleiding in groepen als maatwerk voor het individu aanbieden in hun interne ontwikkeltrajecten. Maar ook qua opleidingsaanbod blijven bedrijven zich ontwikkelen. Tegenwoordig kan je op veel plekken ook ervaring opdoen in een ander type organisatie of zelfs in het buitenland. Bijvoorbeeld bij een start-up, wat een totaal andere manier van werken is dan bij een groot kantoor.

Doorslaggevend bij een passende interne opleiding is dat de organisatie flexibiliteit toont en jou de ruimte geeft. Wat maakt jou uniek in een team en hoe kan de organisatie hiervan gebruik maken? Geen one-size-fits-all, maar meer out-of-the-box. En dat is soms dus letterlijk out-of-the-office.

Isabel Kooij is recruiter bij Van Doorne

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven