Word een mr. in netwerken

Delen:

Het nieuwe collegejaar barst bijna weer los. Een jaar waarin veel geleerd, geborreld en gesocialized gaat worden. Als student zullen kansen op je pad komen voor een mooie toekomst. Hoeveel kansen je krijgt heb je zelf in de hand. Netwerken kan hier een grote bijdrage aan leveren. Tijdens je studententijd kan je al een groot netwerk opbouwen. Hoe effectief dit is, heb je wederom zelf in de hand. Netwerken in de juridische wereld is van groot belang.

Netwerken als student is investeren in de toekomst. Contacten leggen waar je hopelijk in je latere loopbaan nog wat aan hebt. Niet alleen is netwerken goed om een baan te vinden, ook helpt het later klanten binnen te hengelen. Heb je een stageplek nodig? Met een goed netwerk is die zo binnen. Een netwerk opbouwen kost veel tijd en energie, maar het zal het meer dan waard zijn. De meeste mensen leer je kennen tijdens je studententijd. Maak hier vooral gebruik van. Als je eenmaal een mooi netwerk hebt opgebouwd, onderhoud deze dan vooral. Enfin, netwerken is essentieel als je rechtenstudent bent. Ik zal hieronder vijf tips geven om een mr. in netwerken te worden.

TIP 1. Zorg voor positieve contacten

Het allerbelangrijkste aan netwerken is dat mensen jou op een leuke en positieve manier herinneren. Zo bouw je een gunfactor op. Jij zal eerder in aanmerking komen voor een bepaalde vacature dan andere. Zelfs mensen aan wie je op het eerste oog niet zoveel aan denkt te hebben kunnen enorm waardevol voor je netwerk zijn. De koffiejuffrouw zou maar net de dochter van de eigenaar kunnen zijn. Het onderhouden van je netwerken is minstens zo belangrijk als je netwerk uitbreiden.

TIP 2. Studievereniging

Elke rechtenfaculteit in Nederland heeft vele studieverenigingen. Door het hele jaar organiseren zij activiteiten waar je uitstekend kunt netwerken. Op laagdrempelige wijze kom je in contact met toekomstige werkgevers. Ook kun je actief worden bij de studievereniging. Veel commissies moeten namelijk samenwerken met advocatenkantoren. Ten slotte kun je nog een bestuursjaar doen. Dit is perfect om je netwerk te vergroten. Een groot voordeel van een bestuursjaar is dat je in contact komt met andere faculteiten en niet alleen met rechtenstudenten.

TIP 3. Stap uit je comfortzone

Bezoek veel netwerkevenementen en durf dan op mensen af te stappen. Bereid je goed voor op wie je aanspreekt. Dan wordt het voeren van een effectief gesprek makkelijker. Netwerken is hartstikke leuk, dus probeer er vooral lol in te hebben.

TIP 4. Werk aan een goed LinkedIn-profiel

LinkedIn is bij uitstek het beste sociale platform om te netwerken. Voeg iedereen toe die je ook maar kent. Dit kan geen kwaad. Probeer wel persoonlijk te blijven door bijvoorbeeld je nieuwe connecties een persoonlijk berichtje te sturen. Zorg ervoor dat je actief blijft en post berichten op je account. Dit verhoogt de zichtbaarheid van je profiel.

 TIP 5. Maak een elevator pitch

Plotseling staat de recruiter van jouw favoriete kantoor voor je neus. Opeens moet je jezelf ‘verkopen’. Door een elevator pitch voor te bereiden voorkom je dat je opeens met je mond vol tanden staat. Het nut van een elevator pitch wordt zeer onderschat. Neem de tijd om er een te maken. Ook bij sollicitaties kan je je elevator pitch uitstekend gebruiken als je bijvoorbeeld de originele opening van een sollicitatie krijgt: “Vertel eens wat over jezelf.”

Krijg jij nu opeens ook zin om te gaan netwerken? Begin meteen en voeg mij toe op LinkedIn!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven