Woudschoten II – afscheid

Delen:

Ik kan goed tegen een drankje. Eén drankje, enkelvoud. Dat was ooit anders, maar omdat ik zelf altijd moe word van mensen die opscheppen over hun drankgebruik tijdens de studietijd, laat ik de smeuïge verhalen verder achterwege. Eén drankje gaat nu prima, daarna hang ik zingend aan de kroonluchter.

Ik kan slecht tegen afscheid nemen. Afscheid van een seizoen, een fase, een paar fijne schoenen, een woonplaats, een goed boek of dat ene schattige rompertje dat nu toch echt te klein is geworden; ik trek het slecht. Om van een écht afscheid, een afscheid van iemand die ik nooit meer zal zien, nog maar te zwijgen.

Combineer alcohol met een afscheid, en je kan mij wegdragen. Een drankje in de laatste zomerzon van het jaar, een borrel op een begrafenis, een flesje wijn bij het uitmesten van de zolder of bij het vieren van een mijlpaal; al snel zit ik snikkend in een hoekje, verdrietig over wat was en nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is maar goed dat ik zwanger was en dus geen alcohol kon drinken op mijn eigen bruiloft, anders zou ik van die dag niet één leuke foto van mezelf hebben overgehouden. Het einde van mijn vrijgezellentijd!

Ik kreeg onlangs mijn certificaat uitgereikt van de Beroepsopleiding Advocaten, een mijlpaal binnen de stage. De uitreiking vond plaats in Woudschoten, dezelfde plek waar de beroepsopleiding voor mij ook begon. Hoewel veel van mijn opleidingsgenoten ervoor kozen om het certificaat te laten opsturen, keek ik erg uit naar het persoonlijk in ontvangst nemen van het certificaat. Even stilstaan bij de prestatie die ik had geleverd, de uren die ik had zitten zwoegen. Ik moet toegeven dat ook de verhouding tussen de duur van de uitreiking en van de aansluitende borrel mij aansprak; respectievelijk vijftien minuten en een uur.

Maar wat ik mij vooraf onvoldoende had gerealiseerd, was dat Woudschoten niet alleen de plek was waar alles begon, maar nu ook de plek is waar het eindigt. Een afscheid, dus. Het einde van de lesdagen, het einde van gezamenlijk vloeken op de bergen huiswerk, het einde van het gezamenlijk leren van tentamens en het einde van het intensieve contact met een aantal collega’s en confrères die ik gewend was maandelijks te zien.

Wat was ik blij dat ik uit zelfbescherming met de auto naar Woutschoten was gegaan en mij dus tot één drankje moest beperken. Anders was de schade niet te overzien geweest.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven