Yilmaz Biter: ‘Verdedigen van cliënt vereist meer dan alleen juridische kennis’

Delen:

Een van onze nieuwe Mr.-Studentenambassadeurs is Yilmaz Biter. Yilmaz studeert Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit, is geboren en getogen in Soest, en woont sinds een paar maanden in Amsterdam. Laten we kennismaken!

Waarom ben je rechten gaan studeren?
De keuze om rechten te studeren was voor mij eigenlijk geen verrassende keuze, sterker nog: ik wist al in de vijfde klas van de middelbare school dat ik rechten wilde gaan studeren. Ik was al op jonge leeftijd erg geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen. Ik had altijd wel ergens een mening over en kon dat ook goed onderbouwen. Daarnaast had ik toen al interesse in de advocatuur. Ik kwam er later ook achter dan ik het schrijven best wel leuk vind. Dit maakte dat rechten studeren de meest ideale keuze zou zijn. Tijdens mijn rechtenstudie is mijn interesse in de advocatuur steeds groter geworden.

Wat vind je het leukste rechtsgebied en waarom?
Ik moet toegeven dat ik deze vraag lastig vind, omdat ik niet per se één rechtsgebied het leukste vind. De laatste tijd is mijn interesse in het contractenrecht gegroeid. In het contractenrecht is er veel afhankelijk van omstandigheden. Dit maakt dat je erg veel kan spelen met de relevante omstandigheden. Een scherpe jurist kan goed zijn weg vinden in dit rechtsgebied.

Wat vind je het minst leuke rechtsgebied en waarom?
Ik vind personen- en familierecht minder interessant omdat dat in de praktijk vaak erg persoonlijk wordt. Dat trekt mij niet erg.

Wat zijn je juridische ambities voor de toekomst?
Ik wil graag over een aantal jaar de advocatuur in. Al op jonge leeftijd sprak de advocatuur mij erg aan, vooral omdat ik toen het idee had dat een advocaat goed zijn mening moet onderbouwen. Ik heb gemerkt dat je als goede advocaat erg veelzijdig moet zijn. Ik vind het erg leuk dat je als advocaat de belangen van je cliënt verdedigt en dit zo goed mogelijk doet. Hierbij komt zo veel kijken, meer dan alleen het beheersen van de juiste juridische kennis.

Als je in een tijdmachine kon springen wat betreft je studie, wat zou je dan anders doen?
Er zijn een paar dingen die ik anders zou doen, maar het voornaamste is wel dat ik al in mijn eerste jaar betrokken zou raken bij een studievereniging. Een studievereniging brengt heel veel voordelen met zich mee: je leert er veel, maakt vrienden voor het leven en doet relevante ervaring op.

Welke tip zou je meegeven aan ‘nieuwe’ rechtenstudenten?
Mijn tip sluit eigenlijk aan bij wat ik hiervoor heb gezegd. Sluit je vooral aan bij een studievereniging én doe dit al in je eerste jaar. Ik raad ook aan dat je al zo vroeg mogelijk weet wat je precies wilt, want dan kan je je ook aansluiten bij specifieke studieverenigingen. Als je weet dat je advocaat wilt worden, is het erg wijs om lid te worden van een pleitvereniging bijvoorbeeld.

Waarom is het volgens jou nuttig om zelf juridische artikelen te schrijven?
Ik ben sterk van mening dat een jurist – een goede althans – ook goed moet kunnen schrijven. Hij of zij moet als het nodig is wetenschappelijk schrijven, maar ook in simpele taal het recht kunnen uitleggen. Het schrijven van juridische artikelen draagt eraan bij dat je juridische onderwerpen beter kan uitleggen, ook aan mensen die helemaal niets weten van het recht. Ik heb vroeger ook veel geschreven en heb recent besloten om dit weer op te pakken.

Waarom moet iedereen Mr. Studenten in de gaten blijven houden de aankomende tijd?
Mr. Studenten is de site voor rechtenstudenten, geschreven door rechtenstudenten. Juridische onderwerpen worden op luchtige wijze uitgelegd. Ook worden er regelmatig interviews gehouden met student- én advocaat-stagiairs. Dus heel interessant voor alle rechtenstudenten en iedereen die met hen te maken heeft.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven