Advocaten hoesten flink wat corona-blogs op

Delen:

Foto: Pixabay

Het coronavirus dringt langzaam door in veel aspecten van de samenleving. Altijd duiken er weer juridische vragen op. Sinds het virus Nederland heeft bereikt is een hausse aan corona-blogs ontstaan.

Capra-advocaat Maartje Rutten (‘s-Hertogenbosch) beantwoordt in haar blog van 28 februari enkele arbeidsrechtelijke vragen, zoals: wat moet ik doen om mijn medewerkers te beschermen? Werkgevers moeten op grond van de Arbeidsomstandighedenwet zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent, volgens Rutten: gebruik je gezonde verstand en zoek samen met het personeel naar oplossingen. Zoals de werknemer, die op Carnavalsmaandag een stedentrip wilde maken naar Venetië (waar toen het virus volop rondwaarde) en bij terugkeer gewoon in de kantoortuin zou gaan werken. Daar was de baas niet blij mee, en eigenlijk wilde de werknemer ook niet meer, bleek uit een gesprek. Die ging niet meer, kreeg een extra verlofdag – iedereen blij.

Quarantaine

Ook beantwoordt Rutten de vragen wat te doen als een werknemer in het buitenland in quarantaine is geplaatst: moet het salaris worden doorbetaald? Het antwoord: ja, tenzij een medewerker doelbewust afreist naar een risicogebied, en daar komt vast te zitten. Interessant is ook de vraag of werknemers thuis op hun kinderen mogen passen, als scholen door corona dicht gaan. De Wet Zorg en Arbeid regelt dan het ‘calamiteitenverlof’: vrij nemen kán, het salaris moet worden doorbetaald – tenzij een cao dat anders regelt. Andere advocaten behandelen deze kwestie ook in hun blog.

Gezondheidsrisico’s

Advocaat Jan van Duijn (BVD Advocaten, Barneveld) gaat ook in op het arbeidsrecht. Belangrijke vraag: moet je als werknemer eigenlijk wel op je werk verschijnen, nu het virus in Nederland is? Jawel, zeker als er geen duidelijke gezondheidsrisico’s zijn. En de werkgever zal per functie in kaart moeten brengen welke gezondheidsrisico’s er spelen met betrekking tot het coronavirus. Neemt de hoeveelheid werk door het virus af, dan kan de werkgever in aanmerking komen voor werktijdverkorting.

Verlofdagen

BAASZ Advocaten (Drachten) beantwoordt ook vragen als: mag een werknemer weigeren om voor zijn werk naar het buitenland te reizen (in principe niet) en of je mag weigeren naast een collega te zitten die griepverschijnselen vertoont (nee, tenzij hij net uit een risicogebied komt). Verder geven Barbara Koolen en Maud Saes (Goorts+Coppens Advocaten, Helmond) antwoord op (onder andere) de vraag of verlofdagen mogen worden afgeschreven als een werknemer tijdens vakantie besmet raakt (nee, tenzij de bestemming voor vertrek al was aangemerkt als een risicogebied).

Privacy

Tot slot gaat Arlette Putker-Blees (L&A Advocaten, Amsterdam) in op de informatieverschaffing door de werkgever, het instructierecht (redelijke instructies opvolgen, bijvoorbeeld over het schoonhouden en ontsmetten van de eigen werkplek) en het privacyrecht. Zo mogen, aldus Putker-Blees, werkgever aan hun personeel vragen of ze recent in risicogebieden zijn geweest – de AVG verbiedt dit niet.

Overmacht

Advocaat contractenrecht Remko Roosjes (MAAK Advocaten, Amsterdam) bespreekt wat er moet gebeuren als overeenkomsten die zijn gesloten in landen als China, over het leveren van goederen, niet kunnen worden nagekomen. Is er sprake van overmacht? Moeten overeenkomsten worden aangepast? Wat als Nederlandse importeurs onvoldoende goederen binnenkrijgen en dus niet kunnen leveren aan klanten, met wie ook overeenkomsten zijn gesloten?

Chinese leveranciers

Reinier Russell (Russell Advocaten, Amsterdam) geeft in zijn blog (29 januari) vijf tips voor ondernemers die zaken doen in China: zorg voor uw personeel in China, houdt rekening met het sluiten van bedrijven van Chinese leveranciers, kijk of contracten een regeling voor overmacht bavetten, bereid u voor op strikte importregels en houd rekening met reisbeperkingen voor Chinees personeel. Carel van Lynden (of counsel bij Ten Holter Noordam, Rotterdam) – onlangs mr. van de weekbeschrijft wat de invloed is van het virus op de scheepvaart.

Geannuleerde evenementen

De Kempenaer Advocaten zoekt het dichter bij huis. Evenementenadvocaat Jan de Wrede beschrijft wat het virus betekent nu allerlei activiteiten en evenementen worden afgeblazen. Wat zegt de annuleringsverzekering? En de evenementenverzekering? Moet de opdrachtgever een vergoeding betalen aan de locatie, of is er sprake van overmacht? Ook De Wrede wijst op de mogelijkheid van werktijdverkorting, nu inkomsten uit evenementen fors kunnen dalen terwijl de kosten (zoals loon) blijven doorlopen. Ook Karlijn van der Heijden (Wijn & Stael, Utrecht) gaat in haar blog in op werktijdverkorting.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven