Anna van Popering over verbinden en veranderen als jurist in de politiek

Mr. van de week is Anna van Popering-Kalkman, partner bij Bos Van Eck Advocaten. Maar niet voor lang meer: ze is door de Goudse ChristenUnie voorgedragen als kandidaat-wethouder. Als de gemeenteraad akkoord gaat – een formaliteit – verruilt zij de advocatuur voor de voltijdspolitiek.

Delen:

mrvdw avpk-bbe46a71

Toen we elkaar spraken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, was een volledige overstap naar de politiek nog niet aan de orde. Of koesterde u die wens heimelijk al langer?
“Die wens is er – soms op de achtergrond – altijd wel geweest.  Ik voelde mij een advocaat in hart en nieren. Tegelijkertijd ben ik van jongs af aan ook een echt politiek dier. Toen ik ging studeren kon ik niet kiezen tussen Rechten en Politicologie en ben ik in eerste instantie maar allebei de studies gaan doen. Politicologie vond ik leuker dan Rechten. Uiteindelijk heb ik mijn kaarten toch op Rechten gezet. Ik vreesde dat ik anders als ambtenaar zou eindigen. De advocatuur sprak meer tot mijn verbeelding en in mijn achterhoofd dacht ik dat een rechtenstudie – mocht het ooit zo lopen – ook een hele goede basis zou zijn in de politiek.”

In de gemeenteraad heeft juridische fijnzinnigheid grote meerwaarde, zei u toen. Geldt dat in het college van B&W net zo goed?
“Zeker, als jurist leer je om je woorden zorgvuldig te kiezen. Dat is belangrijk bij het opstellen van stukken en de beoordeling van de verordeningen die het college ter besluitvorming voorlegt aan de raad. Verder zal ik mij als wethouder Sociaal Domein onder meer bezighouden met de inkoop van zorg. Daarbij is het waardevol dat ik expertise heb in het contractenrecht. Het Goudse college van B&W bestaat na mijn aantreden overigens op een wethouder na volledig uit juristen, waaronder de burgemeester die ook advocaat is geweest en een kandidaat-notaris. Ik bevind mij dus opnieuw in het vertrouwde gezelschap van een groot aantal juristen.”

Nu hangt u uw toga aan de wilgen. Wat gaat u het meest missen aan de advocatuur?
“Ik was overwegend werkzaam in het arbeidsrecht, daar is de dynamiek hoog. In bijvoorbeeld een ontslag op staande voet situatie moet je heel snel handelen en boek je snel resultaten. In de politiek vergen veel zaken juist een lange adem. Het mooie van de politiek is wel dat je boven een individuele casus uitstijgt. Veranderingen duren lang maar zijn voor meer mensen van betekenis. Je kunt echt structureel iets veranderen.”

Pas zeer recent heeft u het, na jarenlang hard werken, geschopt tot partner. Is het niet riskant, zo’n onzeker bestaan in de politieke slangenkuil?
“Die vraag begrijp ik heel goed en ik heb daar ook heel erg mee geworsteld. Tegelijkertijd wilde ik niet uit angst vasthouden aan het vertrouwde. Daarnaast geloof ik ook dat God mijn leven leidt. Dat geeft rust.”

Een advocaat staat pal achter de cliënt, de politiek dient  het algemeen belang.  U heeft straks als wethouder niet alleen uw eigen achterban, maar u moet ook rekening houden met de gemeenteraad als geheel, met uw collega’s in het college van B&W en met inwoners en tal van belangengroepen, instellingen et cetera. Wordt dat wennen?
“Het speelveld van een advocaat is veel overzichtelijker. In die zin is dat wel wennen. Tegelijkertijd geldt in de advocatuur ook wel ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’.  In die zin ben je als advocaat altijd een kameleon en doet je persoonlijke overtuiging er minder toe dan in de politiek, waar je juist wordt gekozen vanwege je politieke idealen. Dat neemt niet weg dat je als wethouder de verbinding zult moeten zoeken met een groot aantal partijen. Ik zie dat als een mooie uitdaging.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Martin Luther King zei ooit: “Rechtvaardigheid is liefde in actie”. Ik vind dat een hele inspirerende uitspraak. Je kunt hele verheven idealen hebben, maar het is belangrijk om ook de daad bij het woord te voegen. King hekelde terecht christenen die hun mond vol hadden over hun liefde voor God maar toch de slavernij in stand hielden.”

… en wie is in de politiek uw lichtend voorbeeld?
“Ik vond Angela Merkel een ontzettend inspirerende politica. Zij is iemand die zichzelf bleef en veel moed toonde door bijvoorbeeld haar uitspraak: “Wir schaffen das” met betrekking tot de vluchtelingen die Duitsland overstroomden.”

U pleegt een ambtsmisdrijf. Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
“Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel met beroemdheden. Als ik dan toch mag kiezen zou mijn voorkeur uitgaan naar iemand met een inspirerend levensverhaal.”

Als u minister-president was…
“Zou ik niet inzetten op de belangen van het grootkapitaal en ongebreidelde economische groei maar op een eerlijke welvaartsverdeling, een duurzame economie en omzien naar elkaar in plaats van gerichtheid op het eigen belang.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven