Een pleidooi voor een digitale detox.
De technishe paradox
Want al tientallen jaren zitten we vast in een ‘technische paradox’. Naarmate we meer toegang krijgen tot technologische vooruitgang, hebben we het niet gemakkelijker gekregen. Sterker nog, zelfs met de opkomst van AI, lijkt het alleen maar drukker en drukker te worden.
En dat is jammer, want het leven is veel te mooi om altijd haast te hebben!
Hoeveel tijd per dag vertoef jij in de digitale wereld? En hoeveel uur hiervan besteed je aan je mobiele telefoon? Met andere woorden: ben jij de meester over je mobiel? Kijk eens in het menu van je telefoon onder het kopje ‘schermtijd’. Schrik je daarvan?
Het kost je meer dan je lief is…
Al die uren ‘doom’ of ‘dom’-scrollen zijn niet zonder prijskaartje. De oneindige lijst aan negatieve bijwerkingen beperkt zich niet alleen tot tijdverlies. Ook mentale vermoeidheid, stress, onrust, slaapgebrek en depressieve klachten worden vaak mede veroorzaakt door overmatig smartphone gebruik.
Hoog tijd dus voor een ‘Digital detox’.
Claim je waardevolle tijd en aandacht terug
Recent gaf ik hier een interactieve workshop over voor De Rechtbank Rotterdam met de passende naam ‘Digital Detox’. De meeste deelnemers gaven toe graag minder tijd te willen verspillen aan hun mobiele telefoon. Tegelijk gaven ze aan behoefte te hebben aan meer tijd voor belangrijke zaken als professionele ontwikkeling en ontspanning.
De drie belangrijkste inzichten uit deze sessie:
- Kijk kritisch naar je telefoongebruik. Op elke telefoon kun je in het menu terugvinden hoeveel uur je besteedt aan welke app. Kennis is macht. Gebruik deze kennis om de regie terug te pakken over je eigen tijd. Je bent geen slachtoffer, je doet het nog altijd zélf. Neem dus verantwoordelijkheid en besluit om het vanaf nu anders te gaan doen!
- Bescherm jezelf en je brein. Voor jouw menselijke brein en lichaam is het nu eenmaal biologisch gezien bijna onmogelijk om weerstand te bieden tegen de verleiding van al die verslavende prikkels. Dit alles gebeurt voor het grootste gedeelte onbewust. Gebruik daarom je bewuste brein om strategieën te bepalen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld: leg vaker je telefoon weg, stel je scherm in op zwart/wit modus, verwijder of zet een timer op sommige apps en schakel zoveel mogelijk notificaties uit.
- Maak tijd voor offline activiteiten. Denk na over wat je altijd al leuk vond (en nog steeds vindt) om te doen zonder dat daarvoor een tv, laptop of mobiel nodig is. Enkele voor de hand liggende ideeën: wandelen, fietsen, sporten, een boek lezen, je huis opruimen/opnieuw inrichten, tekenen, schilderen, muziek maken. De lijst is eindeloos! Blok een uurtje in je agenda waarop je de telefoon weglegt om je op je (nieuwe) offline hobby te storten.
Het levert je zoveel op!
Het klinkt misschien simpel, maar in de praktijk is het niet gemakkelijk om de digitale verleidingen te weerstaan. Focus je daarom op wat periodes van digitale detox je kunnen opleveren. Uiteraard levert het je extra tijd en energie op. Maar je bent ook vaker in het hier en nu en ervaart meer rust en focus. Dit alles komt ten goede van de kwaliteit van je werk en je werkplezier. Je voelt je rustiger en minder opgejaagd. Hierdoor heeft het een positief effect op je zenuwstelsel en je gezondheid. En bedenk je dat het uiteindelijk óók goed is voor je relaties, want je kunt een gesprek voeren zonder de hele tijd met een half oog op je scherm te kijken.
Tot zover mijn pleidooi voor een digitale detox.! Durf jij het aan?