Conflictvaardig op het werk

Conflicten op de werkvloer zijn aan de orde van de dag. Hoog tijd om in te grijpen, aldus Jan Plevier en Frank Emmelot.

Delen:

Conflicten op de werkvloer hebben een negatieve impact op het welzijn van de werknemers en op het functioneren van de organisatie. Bovendien kosten arbeidsconflicten ons jaarlijks handenvol geld. Goed leren omgaan met conflicten en onnodige escalatie voorkomen is volgens Jan Plevier en Frank Emmelot de beste investering in je organisatie. Daarom schreven zij het boek Conflictvaardig op het werk, “voor iedereen die korte metten wil maken met gedoe op het werk”. Jan Plevier en Frank Emmelot hebben beiden meer dan twintig jaar ervaring als MfN-registermediator. Ze hebben vele honderden arbeidsconflicten begeleid in de private sector en bij de overheid, in het onderwijs en de zorg. Inmiddels geven ze onder meer trainingen aan arbeidsmediators in opleiding, hr-professionals, casemanagers, psychologen en bedrijfsartsen.

Meningsverschillen op de werkvloer

Bij een arbeidsconflict is er sprake van een meningsverschil tussen bijvoorbeeld twee collega’s of een werknemer en diens leidinggevende. Vaak komen die er samen niet uit en escaleert het conflict. Niet alleen hun collega’s en zakelijke relaties hebben er dan last van, maar ook de partner thuis en soms zelfs het hele gezin. Gelukkig is er vrijwel altijd een uitweg, zo laten Plevier en Emmelot zien. Wie hun boek leest, “zal ontdekken dat conflictvaardigheid een kwestie is van houding, gedrag en vaardigheden en kennis, en hoe organisaties dit kunnen stimuleren en faciliteren.”

Het conflict ontrafeld

Het begint bij de wens van beide partijen om een einde te maken aan de patstelling waarin zij zich bevinden. Daarvoor is inzicht nodig en het besef dat ieder conflict ook zijn positieve en functionele kanten heeft. Conflictvaardig op het werk laat zien wat een conflict is, hoe het ontstaat, hoe het escaleert en welke rol machtsdynamiek speelt in het geheel. Vervolgens gaan de auteurs dieper in op de verschillende manieren van conflictoplossing en de rol van de mediator. Aan de hand van vijf voorbeelden uit de praktijk krijgt de lezer een uniek inkijkje in de zogenaamde ‘black box’ van mediation. Zo ontrafelen ze het fenomeen conflict en worden (arbeids)conflicten hanteerbaar.

Conflictvaardig op het werk is een uitgave van Boom uitgevers Amsterdam.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven