Dealmaker van de week: Helger Kamerman (Vestius Advocaten)

Delen:

Dealmaker van de week is Helger Kamerman, adviseur van Het Kinderhonk. Die kinderopvangorganisatie, met zeven vestigingen in Amsterdam, wordt door oprichtster Susannah van Rabenswaay verkocht aan Kindergarden, dat sinds 2011 onderdeel uitmaakt van Bright Horizons, één van de grootste kinderopvangorganisaties ter wereld met drie vestigingen en het hoofdkantoor in Amsterdam. Met de overname groeit Kindergarden naar 40 vestigingen in Nederland.

Helger Kamerman, dealmaker voor Vestius Advocaten: “Kinderhonk is destijds door Susannah van Rabenswaay opgericht uit onvrede over de kwaliteit van kinderopvang. Zij zocht een plek voor haar kind die niet onderdeed voor de situatie thuis; niet alleen een goede en veilige omgeving maar ook met allerlei extra services. Zo ontstaat niet direct stress als ouders wat later komen − sterker nog, zij krijgen dan een goede biologische maaltijd mee naar huis. Dat type hoogwaardige zorg zal in de toekomst meer worden verlangd. Naar mijn idee hangt dat samen met de manier waarop veel ouders hun werkende bestaan invullen; vaak alle twee een drukke baan waarin veel van ze wordt gevergd. De opvang van hun kinderen moet dan simpelweg goed geregeld zijn. Die trend zal doorzetten en ik verwacht dan ook meer overnames en verdere consolidatie. “Bijzonder aan deze specifieke transactie was bijvoorbeeld de aanloop naar de closing die ruim twee jaar heeft geduurd. Dat lag bepaald niet aan het contact tussen koper en verkoper; dat was uitstekend. Er bestond al langere tijd intensief overleg tussen de directie van Kindergarden en Susannah. Uit dat contact bleek al snel dat belangrijke ideeën, uitgangspunten en waarden over kinderopvang werden gedeeld: een belangrijk bindmiddel voor het proces. Het was dan ook niet de vraag of een transactie zou volgen maar eigenlijk alleen wanneer. In eerste instantie hebben wij als kantoor veelvuldig contact met het management van Kindergarden. Dat contact was constructief en prettig. “Het meest bijzondere aan deze transactie betrof het feit dat Susannah geen behoefte had aan het inschakelen van adviseurs op het vlak van corporate finance. Naast de belangrijke rol die haar vaste accountant kreeg toebedeeld in het proces, onderhandelde zij graag zelf over de meest belangrijke voorwaarden van de transactie. Verder kent een transactie in de kinderopvang zonder meer een aantal specifieke elementen die je in geen andere deal zult tegenkomen. Zo hebben wij ons in deze transactie verdiept in zaken als klimaatbeheersing en veiligheidsnormering. Het feit dat je binnen relatief korte tijd veel inzicht krijgt in het reilen en zeilen van een onderneming, niet alleen vanuit juridisch of financieel perspectief, maar juist ook vanuit operationeel oogpunt maakt de M&A-praktijk een van de mooiste werkterreinen voor een advocaat. Het is ook een feit dat de bedrijfsvoering rond kinderopvang zeer arbeidsintensief is, zeker als het op een manier gebeurt zoals bij Kinderhonk en Kindergarden. Bovendien kijkt de overheid nog eens over de schouder mee van ondernemers als het gaat om kinderopvang.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven