Dealmaker van de week: Pien van Veersen

Delen:

Pien van Veersen
Pien van Veersen

Dealmaker van de week is Pien van Veersen (Orange Clover), die verkoper Gilde Buy-Out Partners bijstond in de verkoop van Novograaf. Paragon Partners, een Duits private equity huis, heeft een meerderheidsbelang genomen in Novograaf, een internationaal octrooi- en merkenbureau dat adviseert over Intellectueel Eigendom (IE). Naast Paragon rolt (een deel van) het management door.

Pien van Veersen, dealmaker voor Orange Clover: “De afgelopen jaren is in de Nederlandse IE-markt een enorme professionaliseringsslag gemaakt. Een bedrijf als Novagraaf functioneert zeer vergelijkbaar met een advocatenkantoor. Goodwill, know how en human capital zijn de belangrijkste assets. De interesse van private equity in dit soort bedrijven is een veelzeggende ontwikkeling. Dat had Gilde Buy-Out Partners een paar jaar geleden al goed gezien. De deal had een nogal lange aanloop. In 2015 en 2016 hebben zich op meerdere momenten geïnteresseerde partijen gemeld. Bij die gesprekken kwamen echter steeds hobbels op de weg – ik noem een Brexit referendum-  terwijl de business van Novagraaf zich heel sterk bleef ontwikkelen. Dat leidde ertoe dat de zin om te verkopen niet zo groot was dat de hobbels genomen werden. Toen Paragon Partners zich meldde was de tijd goed. Er waren geen hobbels en de transactie verliep voorspoedig. Tussen Duitsland en Nederland zijn vanzelfsprekend wat cultuurverschillen, maar de betrokkenen waren ervaren genoeg om dat niet een belemmering voor een deal te laten zijn. Het was fijn dat er aan de koopkant ook een Nederlands kantoor betrokken was – dat maakte dat we af een toe een snellere slag konden maken. Een leuk aspect van de transactie is dat de koper hiervoor een W&I verzekering is aangegaan. Dit is ook altijd een uitdagend aspect, omdat er dan een parallel traject ontstaat waarbij met name de timing goed gemanaged moet worden. Dat is gelukt. Op die manier is de verkoop voor Gilde Buy-Out Partners, Nordic Mezzanine Fund en de andere verkopers echt een clean exit. Ook noemenswaardig was de nacht van 23 op 24 december. Alle partijen wilden graag dat voor Kerst dusdanige zekerheid over de beoogde deal werd gekregen, zodat de Ondernemingsraad van Novagraaf om advies over de voorgenomen transactie kon worden gevraagd. Dat betekende dat er in die laatste week voor kerst, en met name op die laatste vrijdag, nog wel een paar rimpels moesten worden gladgestreken. Het werd een dag van eindeloze calls – soms meerdere tegelijkertijd. Wij hebben toen nauw samengewerkt met Loyens & Loeff tax (Louis Lutz). Louis en ik hadden die dag overigens allebei koorts, maar dat lieten wij natuurlijk niet blijken aan de andere kant. En daarnaast was de closing natuurlijk memorabel. Het ‘mission accomplished’ gevoel is iedere keer weer onbetaalbaar.”

Adviseurs Paragon Partners: Raue (Andreas Nelle), Stek (Reijnoud Homveld)

Adviseurs Gilde Buy-Out Partners, Nordic Mezzanine Fund: Orange Clover (Pien van Veersen, Kees Hooft, Irene Glasbergen), Loyens & Loeff (Louis Lutz), Marks Baughan

Adviseurs NIBC en ABN AMRO (financiers): Clifford Chance (Boudewijn Vermeer)

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven