Dealmaker van de week: Risto Larsson (DVAN)

Delen:

Risto Larsson
Risto Larsson

Dealmaker van de week is Risto Larsson (DVAN), die Ict-detacheerder Eliantie adviseerde bij de overname door het Deense ProData Consult. Eliantie bestaat uit ca. 75 ict’ers en ProData is in Nederland met zo’n 25 man actief. De gezamenlijke activiteiten zijn goed voor een omzet van ca. 15 miljoen euro.

Risto Larsson, dealmaker voor DVAN: “Wij zijn met ons dealteam in 2016 bij meerdere ICT-deals in het middensegment van de markt betrokken geweest en zien het aantal overnames in deze sector de laatste tijd weer toenemen. Dat heeft niet alleen te maken met de toenemende relevantie van technologie in de snel veranderende wereld van vandaag, maar ook met de ambitie van een aantal spelers in deze markt, waaronder ook meerdere buitenlandse partijen, om door middel van overnames een betere positie te veroveren. Bij deze transactie hebben een Deense en een Nederlandse partij, beiden actief in de detachering van professionele IT-consultants, hun activiteiten samengevoegd. Dit betekende dat er in feite twee transacties en dus ook twee boekenonderzoeken plaatsvonden. Bovendien kregen de verkopende aandeelhouders van de Nederlandse partij weer een belang in de nieuwe gezamenlijke onderneming. Eén van de uitdagingen lag in het bedenken van de daartoe meest geschikte en logische juridische transactiestructuur, een andere lag in het ambitieuze tijdspad dat de betrokkenen voor ogen hadden: de deal is, mede dankzij een goed samenspel tussen de betrokken adviseurs, in nog geen twee maanden rond gekomen. Denen zijn over het algemeen heel informeel en direct, en dat levert een heel andere dynamiek op dan als je met bijvoorbeeld Engelsen of Duitsers te maken hebt. Bovendien staan de Denen bekend om hun droge en soms wat ironische vorm van humor. Dat kwam de sfeer tijdens de onderhandelingen overigens alleen maar ten goede; deze verliepen heel constructief en we hebben regelmatig gelachen aan de onderhandelingstafel. Ons contact met de eigenaren van Eliantie is gelegd via één van de consultants van corporate finance bureau MBCF. Zij hadden ons op het netvlies omdat we bij eerdere gelegenheden ook al – tot wederzijdse tevredenheid – met hen hadden samengewerkt. Door de voortvarendheid waarmee de partijen aan de slag waren gegaan sprongen wij op een rijdende trein. Maar het vertrouwen was zo groot dat dit voor de cliënt geen beletsel was. De laatste dagen voor de closing waren bijzonder: door de wens van partijen om een strak tijdspad aan te houden en de hoeveelheid details die in die eindfase nog moesten worden afgestemd, is er tot in de late uurtjes hard en intensief doorgewerkt om alles op tijd rond te krijgen. Zo werd er een dag voor closing nog gekeken naar een aangepaste transactiestructuur. De voldoening is des te groter als de handtekeningen uiteindelijk worden gezet en de waardering van de klant voor onze bijdrage aan het proces was enorm. Daar doen we het voor!”

Adviseurs ProData Consulta A/S: Loyens & Loeff (Ewout Stumphius, Victor van Nuland, Gulsum Aslan), RSM (Jos Raben)

Adviseurs E’liantie BV: DVAN (Risto Larsson, Nathalie van Hellenberg Hubar, Duco Ottevangers), MBCF (Pieter de Vries)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven