Dealmakers van de week: Hjalmar Florijn en Matthijs van den Broek

Delen:

Hjalmar Florijn en Matthijs van den Broek

Dealmakers van de week zijn Hjalmar Florijn en Matthijs van den Broek die namens Rutgers & Posch de verkopende aandeelhouders van Assistance Software adviseerden bij de overname door Unit4. Assistance Software helpt bedrijven met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door deze overname ontstaat de grootste Nederlandse leverancier van software in de professional services sector.

Matthijs van den BroekMatthijs van den Broek, dealmaker voor Rutgers & Posch: “Via ons netwerk kwamen we met de verkopers van Assistance Software in contact en bij de eerste ontmoeting bleek dat onze aanpak en onze track record in soortgelijke transactie in de ICT-sector goed aansloot bij de verwachtingen van de verkopende aandeelhouders. Wij hebben de verkopers geadviseerd bij alle onderdelen van de transactie vanaf het moment dat Unit4 zich meldde. Voor veel directeur-eigenaren is het verkopen van hun eigen onderneming iets dat ze maar één keer doen. Ze zijn veelal niet bekend met de wijze waarop een M&A proces verloopt en hechten dan ook veel waarde aan ervaren adviseurs die ook de nodige kennis hebben van de markt. Je toegevoegde waarde zit daarbij niet alleen in de puur juridische advisering. De verkopende aandeelhouders wisten heel goed wat zij voor de toekomst van Assistance Software belangrijk vonden. Dit maakten dat wij heel gericht op die belangen konden inzetten. Dit werd heel erg door de verkopers gewaardeerd en leverde ook een hele prettige samenwerking op. Assistance Software is meer dan twintig jaar geleden opgericht door Martijn van der Hoeden en is sinds die tijd onder zijn leiding gegroeid tot een toonaangevende speler in de markt op het gebied van ‘Professional Services Automation . Vergeleken met Unit4, dat meer dan 4.200 werknemers heeft, is Assistance Software een relatief bescheiden doch wel zeer snel groeiende en innovatieve onderneming. In de onderhandelingen is het voor zowel verkoper als koper altijd een uitdaging om begrip te hebben voor elkaars redelijke belangen. In deze transactie was vanaf het begin heel duidelijk dat beide partijen de absolute meerwaarde van de transactie en het samengaan van Assistance Software en Unit4 inzagen en vanaf het begin ook al bezig waren met de integratie en positionering van Assistance Software binnen Unit4. Onderdeel van de transactie is dan ook dat Martijn van der Hoeden binnen Unit4 leiding gaat geven aan de PSA-afdeling om de groei binnen Unit4 verder vorm te geven.”

Hjalmar FlorijnHjalmar Florijn, dealmaker voor Rutgers & Posch: “Het meest bijzondere van de transactie was eigenlijk dat het hele traject geen bijzonderheden had: de transactie verliep zeer soepel en zonder noemenswaardige problemen. Zowel de verkopende aandeelhouders als Unit4 hadden oog voor elkaars belangen en wisten op de juiste momenten elkaar tegemoet te komen. Direct na de closing, met de champagne nog in de hand, werden al de vele concrete groeimogelijkheden van Assistance Software binnen Unit4 besproken. Wij verwachten het komende jaar overigens nog veel meer transacties in de ICT-sector. Door de opkomst van de ‘cloud’ is het leveren van hardware en software drastisch veranderd. Je ziet een heel duidelijke trend dat ondernemingen hun hele IT-infrastructuren uitbesteden en onderbrengen in de cloud. In plaats van het aanbieden van een softwareproduct, wordt een volledige IT-dienst geleverd. Nederland is bovendien een belangrijke speler op het gebied van de ontwikkeling van innovatieve software. Er zijn veel start-ups en snel groeiende innovatieve bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de ontwikkelingen van zogenaamde ‘SaaS’-oplossingen. Op de overnamemarkt zijn zowel strategische als financiële investeerders actief. Strategische partijen zijn met name geïnteresseerd omdat zij door een overname relatief snel een reeds ontwikkelde nieuwe dienst kunnen toevoegen aan hun eigen productportfolio. Het grote voordeel van de target is dat zij vervolgens gebruik kunnen maken van het uitgebreide verkoopkanaal van een dergelijke strategische partij. Financiële partijen zijn voornamelijk belangrijk omdat zij groeifinanciering verstrekken voor het verder ontwikkelen van het product of dienst en voor het in de markt zetten van het product. We merken ook dat er steeds meer fondsen zijn die zich specifiek op deze sector richten vanwege de enorme groeimogelijkheden.”

Adviseurs Unit4: Ploum Lodder Princen (Nick Hessels)

Adviseurs verkopende aandeelhouders Assistance Software: Rutgers & Posch (Matthijs van den Broek en Hjalmar Florijn), Spring Finance (Hans van den Brande), Amstone (Martijn de Jong)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven