Dealmakers van de week: Jan-Paul van der Hoek en Jetty Tukker

Delen:

Dealmakers van de week zijn Jan-Paul van der Hoek en Jetty Tukker (Houthoff Buruma), die als adviseur van Reggeborgh en VolkerWessels de terugkeer van bouwbedrijf VolkerWessels op de Amsterdamse beurs begeleidden – de grootste beursgang in Europa tot nu toe in 2017.  Reggeborgh, familiebedrijf van de familie Wessels, is meerderheidsaandeelhouder in het bouwbedrijf, dat met name actief is in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Er werden door Reggeborgh 25 miljoen aandelen (31,25%) verkocht, waarmee het bedrijf op € 1,84 miljard wordt gewaardeerd.

Jan-Paul van der Hoek, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Reggeborgh en VolkerWessels zijn al jaren cliënt en we hebben hen al bij veel mooie transacties bijgestaan. Koninklijke VolkerWessels, het op één na grootste bouwbedrijf van Nederland, had tussen 1990 en 2003 ook al een beursnotering. In 2003 haalde Reggeborgh, geheel in handen van de familie Wessels, de onderneming van de beurs en deze beursgang betekent dus een terugkeer naar het Damrak. Reggeborgh is na de beursgang nog steeds de grootaandeelhouder van VolkerWessels en is voornemens om op termijn een lange termijn minderheidsaandeelhouder te worden. Het bestuur van VolkerWessels heeft de bevoegdheid gekregen om de komende vijf jaar een beschermingsconstructie met een stichting preferente aandelen op te zetten, waarbij aan de stichting een calloptie wordt verleend om, bijv. bij een vijandige overname, preferente aandelen te nemen. De stichting mag deze calloptie slechts uitoefenen als Reggeborgh minder dan 20% van het geplaatste kapitaal houdt. Wij stonden Reggeborgh bij rond de beursgang en adviseerden VolkerWessels over alle corporate governance aangelegenheden, zoals het opstellen van de statuten en reglementen, de implementatie van de nieuwe Corporate Governance Code in alle documentatie, de relationship agreement en de besluitvorming rondom de IPO. Het was bijzonder om zowel de familie Wessels als VolkerWessels te begeleiden bij deze beursgang, met het luiden van de gong bij Euronext als koninklijke kroon op een half jaar intensieve samenwerking met de teams van Reggeborgh en VolkerWessels.”

Jetty Tukker, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Bij een beursgang, waarbij de aandeelhouders een deel van hun belang in de onderneming verkopen, lopen de belangen van de aandeelhouder en de onderneming niet altijd meer parallel. De dynamiek tussen partijen verandert. Bijzonder in deze transactie was dat de aandeelhouder en de onderneming alle onderwerpen transparant en in goede harmonie hebben besproken. We hebben gezien dat een goede samenwerking en afstemming zeer bevorderlijk is voor een goed en efficiënt proces. Daardoor kon deze hele beursgang in een periode van slechts 6 maanden worden afgerond. Of wij een toename van IPO’s verwachten in de tweede helft van het jaar? Dit jaar stond in het teken van “onzekerheid”. Onzekerheid over de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland en over de uitkomst van de Brexit en Trumps regeringsplannen. Ondanks die onzekerheid hebben er toch diverse beursgangen plaatsgevonden, waar Houthoff Buruma bij drie beursgangen betrokken is: naast VolkerWessels hebben we de underwriters geadviseerd bij de beursgang van Digi Communications N.V. op de Bucharest Stock Exchange en adviseren we DP Eurasia N.V. (Domino’s Pizza Turkije en Rusland) bij de voorgenomen beursgang aan de London Stock Exchange.”

Adviseurs Reggeborgh en VolkerWessels: Houthoff Buruma (Jetty Tukker, Jan-Paul van der Hoek, Philippe König, Emma Schutte, Jasmijn Harms), Kempen & Co, Allen & Overy (prospectus)

Adviseurs underwriters: Linklaters

Joint Global Coordinators: ABN AMRO, BofA Merrill Lynch, ING, Morgan Stanley

Joint Bookrunners: ABN AMRO, BofA Merrill Lynch, BNP Paribas, ING, Morgan Stanley, Rabobank

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven