Eindelijk een nieuwe hoofdofficier voor Rotterdam

Delen:

Foto: Depositphotos

Na een zoektocht van zo’n anderhalf jaar heeft het Openbaar Ministerie voor het parket Rotterdam met oud-gediende Hugo Hillenaar een nieuwe baas gevonden. Hillenaar wordt de opvolger van de naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Fokkens ontslagen Marc van Nimwegen. Ook het Haagse parket krijgt met Michiel Zwinkels een nieuwe hoofdofficier.

Hillenaar (1961), die zijn loopbaan begon in de advocatuur en sinds 1992 bij het OM werkt, is nu nog op detacheringsbasis directeur Strafrechtketen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij landelijk hoofd advocaat-generaal bij het Ressortsparket, officier van justitie in Arnhem en Breda, plaatsvervangend hoofdofficier in Rotterdam en hoofdofficier in Breda.

Strijd met integriteitsregels

Hugo Hillenaar
Hugo Hillenaar (foto: Hugo Faustino)

Hillenaar begint 1 mei in Rotterdam, waar hij Van Nimwegen opvolgt die in april 2019 op non-actief werd gesteld en op 1 januari 2020 werd ontslagen, naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Fokkens. Deze deed onderzoek naar de verstoorde verhoudingen binnen het OM. De concrete aanleiding was de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en voormalig hoofdofficier Marianne Bloos, die eveneens begin dit jaar haar ontslag kreeg. Volgens de commissie handelde Van Nimwegen in strijd met de integriteitsregels door herhaaldelijk te liegen over zijn relatie met Bloos. Ook werd door zijn toedoen het softwarebedrijf van zijn zwager bevoordeeld bij een aanbesteding van het OM.

Als reactie op de vertrouwenscrisis die ontstond als gevolg van deze verzwegen liefdesrelatie en andere integriteitsschendingen wordt de toezichthoudende taak van de PG bij de Hoge Raad op het functioneren van het OM geïntensiveerd, liet minister Grapperhaus in een brief van 17 februari aan de Tweede Kamer weten. Van Nimwegen zelf gaat een aanklacht indienen tegen het OM en de Commissie-Fokkens, zo meldde hij in december, omdat hij vindt dat hij ten onrechte is beschuldigd en de commissie en het OM onrechtmatig hebben gehandeld.

Waarnemer

Michiel Zwinkels
Michiel Zwinkels (foto: Loes van der Meer)

Bij het Haagse parket was Zwinkels (1969) sinds medio 2019 waarnemend hoofdofficier. Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen stapte toen als raadsheer over naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Zwinkels begon in 2004 als officier van justitie bij het parket Amsterdam en bekleedde daar, en bij het Functioneel Parket en Landelijk Parket, verschillende inhoudelijke en leidinggevende functies.

Vacatures

Het OM is al langere tijd druk met het zoeken naar nieuwe geschikte hoofdofficieren van justitie, nadat er meerdere waren vertrokken. Zo stapten alleen al in 2018 in enkele maanden vijf hoofdofficieren op. Voor verschillende parketten heeft het OM nog geen baas gevonden. Zo wordt het verkeersparket (CVOM) door een waarnemer geleid, sinds hoofdofficier van justitie Charles Wiegant daar in november per direct opstapte. Een besluit dat volgens NRC te maken had met beschuldigingen van integriteitsschendingen, maar volgens het OM gaan die beschuldigingen te ver.

Bij het Amsterdamse parket zal hoofdofficier Nicole Zandee om gezondheidsredenen niet terugkeren en blijft John Lucas, hoofdofficier van parket Oost-Nederland, waarnemer tot een nieuwe hoofdofficier is gevonden. Ook het Landelijk Parket moet op zoek naar een nieuwe hoofdofficier, nu de huidige baas Fred Westerbeke per 1 april de nieuwe politiechef wordt van Rotterdam. Bij het parket Noord-Nederland is er een vacature voor plaatsvervangend hoofdofficier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven