Huiselijk geweld mag dan de laatste tijd meer op de kaart staan, het is volgens Myriam El Khababi (Sociaal Advocaten Rotterdam) hoognodig dat er ook in familierechtelijke procedures meer aandacht voor komt. “Nu is huiselijk geweld toch vaak een taboe-onderwerp, terwijl het bij een groot aantal echtscheidingen speelt. Een op de vijf vrouwen krijgt in haar leven te maken met huiselijk geweld.”
Wetenschappelijke inzichten
De advocaat, die in haar praktijk veel complexe scheidingen doet waarin huiselijk geweld een rol speelt, is betrokken bij de op 3 september gelanceerde enquête. Het onderzoek naar de omgang met huiselijk geweld in procedures over scheidingen, gezag en omgangsregeling is opgezet vanuit de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann, Valente (branchevereniging voor onder andere de vrouwenopvang) en het Verwey-Jonker Instituut. Doel van het onderzoek is om wetenschappelijk onderbouwde inzichten krijgen over de manier waarop in het Nederlandse familierecht wordt omgegaan met huiselijk geweld en om met voorstellen te komen voor de verbetering daarvan.
Ervaringen
“Via de enquête willen we te weten komen wat de ervaringen zijn van advocaten op dit gebied”, vertelt El Khababi. “Waar loop je tegenaan als advocaat in een scheidingszaak waarin huiselijk geweld of het vermoeden daarvan speelt? Noemen advocaten het als ze een procedure voeren? En als ze dat niet doen, waarom dan niet? Informeren rechters naar de veiligheidsaspecten in een zaak?”
Ook zijn er vragen over mediation in zaken met huiselijk geweld, de inzet van een regierechter in familierechtzaken en wordt gevraagd naar verschillen tussen rechtbanken.
Veiligheid op één
Respondenten kunnen de enquête tot eind september invullen. Daarna zullen de resultaten worden geanalyseerd en wordt een rapport uitgebracht, maar het is de bedoeling om ook gesprekken te voeren met rechters en de Raad voor de Kinderbescherming. El Khababi is blij met die gesprekken. “Er is een hoop dat beter kan, en daarover praten met betrokken professionals kan daar een bijdrage aan leveren. Nu is het zo dat in procedures vaak de omgang centraal staat, terwijl de veiligheid op één zou moeten staan. Dat moet eerst goed zijn voor je verder gaat.”
De enquête is hier te vinden: https://verwey-jonker.survalyzer.eu/riytpekgyf?l=nl)