Femke Stroucken over Rembrandt en blockchain

Delen:

Mr. van de week is Femke Stroucken, notaris en partner bij CMS. Zij was betrokken bij de validatie van de ets The Virgin and Child in the Clouds van Rembrandt via blockchain. Stroucken legt zich in haar werk onder meer toe op nieuwe technologieën, zoals blockchain en smart contracts.

Rembrandt en blockchain, dat klinkt ons als een bijzondere combinatie in de oren. Waarom werd deze hedendaagse technologie op een zeventiende-eeuws kunstwerk losgelaten?
We wilden graag laten zien waar je blockchain zoal voor kunt gebruiken. Het mooie van dit project − dat tot stand kwam in samenwerking met kunsthandel Douwes Fine Art en validatiebedrijf V-ID − is dat oud en nieuw erin samenkomen en dat het allemaal draait om vertrouwen en transparantie. De juistheid van de verklaringen over het eeuwenoude kunstwerk worden gevalideerd en zijn voor een ieder toegankelijk via een heel moderne technologie.

Wat was uw rol als notaris?
In een validatieproces als dit heeft de notaris een uiterst belangrijke rol. Door aan de voorkant controles te doen op onder andere bevoegdheid en identiteit van betrokkenen wordt de betrouwbaarheid van de informatie op de blockchain verhoogd. Ik denk dat in de toekomst de rol van de notaris bij dergelijke processen nog verder kan worden uitgebreid, het toevoegen van gevalideerde informatie aan een blockchain is immers key.

Dit was de eerste keer dat een kunstwerk ‘geblockchaind’ werd. Denkt u dat dit in de toekomst een belangrijk instrument gaat worden in de strijd tegen kunstfraude?
Ja, dat zou goed kunnen. Er is al meer belangstelling getoond voor deze validatiemethode. Bovendien kan dit proces ook op andere fysieke objecten worden losgelaten. Dit gebeurt nu ook al met de afkomst en herkomst van diamanten. Momenteel zijn we ook samen met validatiebedrijf V-ID bezig met een pilot voor het valideren van PE-punten die CMS uitgeeft en in hoeverre je de verwerking daarvan kunt verankeren in een blockchain.

Sommigen zien blockchain als een bedreiging voor het notariaat, anderen juist als een kans. Tot welke school behoort u?
Ik zie het absoluut als een kans. Het heeft geen zin om je te verzetten tegen digitale ontwikkeling. Omarmen kan wél en dan kun je maar beter kijken naar de voordelen en waar je waarde kunt toevoegen. De rol van de notaris zal zeker veranderen in de toekomst, maar er zijn wel degelijk kansen. Met name op het gebied van het vaststellen van de identiteit van partijen, het valideren van processen in informatie en het hosten van een blockchain. De notaris kan ook een rol spelen bij het input leveren en de vertaalslag maken van juridische informatie en documenten voor smart contracts.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Dan zou het mogelijk zijn om notariële akten digitaal te passeren. Mijn afstudeerscriptie ging over de digitale notariële akte. Dat is inmiddels achttien jaar geleden. Nu is de notariële akte nog steeds niet vervangbaar door een digitale variant. Wat wel mooi is, is dat de KNB enorm investeert in kennis van nieuwe technieken en daar ook concreet mee aan de slag gaat.    

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Dat zal toch wel mijn benoeming als notaris zijn geweest. Ik was 33 en het was midden in de crisis, best een uitdaging.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mensen die outside the box denken, willen innoveren en ook tegen de stroom in willen roeien. Ik ben dol op paradijsvogels.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat ik in een ver verleden (in mijn overtuiging uiteraard onterecht) ben afgewezen voor de Rietveld Academie. Wellicht dat het Rembrandt-project daarom mijn bijzondere aandacht heeft getrokken.

Welk boek las u het laatst?
Ebbenhout van Ryszard Kapuściński. Briljant hoe hij uitlegt dat Afrikanen een totaal andere opvatting van tijd hebben, geheel het omgekeerde van het Europese denken. De Europaan moet zijn termijnen, data, dagen en uren in acht nemen. Hij beweegt zich in de tredmolen van de tijd, daarbuiten kan hij niet bestaan. Dat is zeker op de Zuidas soms een pijnlijke waarheid.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Salvador Dalí, een volkomen idioot of toch echt een genie?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven