Hoe ga je als leidinggevende om met de ambities van millennials en Gen Z’ers?

Ivan (53) is manager bij een denktank waar veel millennials en Gen Z’ers werken. Soms worstelt hij met hun grote eisenpakket. Zo verwacht er één binnen een jaar promotie te maken, terwijl hij zelf heeft geleerd dat je je eerst moet waarmaken. Loopbaancoach Map Oberndorff over de huidige generatiekloof op de werkvloer.

Delen:

beeld: Depositphotos

Eerst even een disclaimer: bij het schrijven over generatiekwesties ligt het risico van te veel generaliseren nogal op de loer. Als individu zijn we natuurlijk allemaal uniek in onze eigenschappen, of we nou 20, 40 of 60 jaar oud zijn. Toch heeft de tijdgeest waarin we opgroeien invloed op hoe we ons verhouden tot ons werk en privéleven. Zo zijn jongeren opgegroeid met sociale media, waardoor de onderlinge vergelijking veel groter is dan bij de generaties daarvoor. Ook kregen ze in hun opvoeding veelal te horen dat ze vooral op zoek moeten naar werk dat ze leuk vinden, daar waar veertigers en vijftigers vooral de boodschap meekregen dat het belangrijk is om een stevige baan te vinden.

Hoge eisen

Over de hoge eisen die millennials (afhankelijk van wie je het vraagt geboren tussen 1980 en 1995/2000) en Gen Z’ers (geboren na 1995/2000) aan hun werkgeluk stellen is al veel geschreven. Ook ik ben daar in een eerdere rubriek en interview uitgebreid op ingegaan. Maar het potentieel van deze groepen het best benutten en ze gemotiveerd en verbonden houden aan je organisatie, blijft voor veel leidinggevenden een grote uitdaging. Het jobhoppen is nog volop gaande en leidt – zeker in deze krappe arbeidsmarkt – bij veel bedrijven tot… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven