Hoe word je een meester in burn-out?

Beeld: Depositphotos

Men neme een hardwerkende jurist. Voeg daar een flinke dosis perfectionisme aan toe en je hebt iemand die de lat voor zichzelf heel hoog legt. Iemand die graag voldoet aan de verwachtingen van anderen en deze bij voorkeur ook nog overtreft. Een jurist met de juiste kennis én hart voor de zaak. Iemand die blij wordt van het delen van zijn of haar kennis en daarmee dag in dag uit zijn of haar klanten helpt.

Get the picture? Een op en top jurist die meester is in zijn of haar vak. Zo’n jurist heeft een grote kans om meester te worden in een burn-out. Want hé, als je dan een burn-out krijgt, doe je ook dat goed nietwaar?

Herken jij jezelf in het geschetste beeld met bijbehorende karakter eigenschappen? Wees je er dan bewust van dat ook jij een burn-out kunt krijgen. Ook als je dit leest en denkt ‘dat overkomt mij niet’. Het overkomt namelijk de beste juristen. Faal je dan als jurist? Nee, het ‘bewijst’ dat jij die top jurist bent.

Nu weten wij dat het de core business is van juristen om bewijs te leveren. Daar worden we in opgeleid. En de valkuil is dat we het ook voor onszelf gaan gebruiken. Ooit ben je rechten gaan studeren. Misschien nog een tweede studie erachteraan of ernaast. Vervolgens ging je het vak in en volgde er – in veel gevallen – nog een beroepsopleiding. Als je dan eenmaal gesetteld bent in een rol, volgen de verplichte PE-punten die je jaar in jaar uit moet halen. Uiteraard horen daar ook de managementpunten bij en o ja, als er tijd over is, volg je ook nog een paar vaardighedentrainingen want die soft skills moeten ook nog even ontwikkeld worden.

Kortom: steeds wordt er van je gevraagd aan te tonen dat jij het allemaal wel weet, dat je over de juiste kennis beschikt. Binnen kantoor moet jij goed beslagen ten ijs komen bij de literatuur- of jurisprudentielunch, toch? Je wilt niet onderdoen voor je collega’s. Naar klanten toe doe je ook je uiterste best om het onderste voor ze uit de kan te halen.

Bewijs dus. Bewijs dat jij die slimme professional bent die over de juiste kennis beschikt.

Maar ergens onderweg vergeet je dat jij meer bent dan die kenniswerker. Dat jij meer weet dan je denkt. Dat je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten hebt die er toe doen én waarmee jij het verschil maakt voor je klanten. Door de waan van de dag vergeet je waarom je ook al weer ooit rechten bent gaan studeren en waarom je in dit vak bent gestapt.

Stel dat jij gewoon geen tijd hebt om eens over dat soort dingen na te denken. De ratrace gaat door.
Je werk moet af. Je hebt je baas beloofd dat… Je hebt je klanten toegezegd dat…. En je hebt al een paar keer uitgelegd waarom het nog niet af is. Je kunt daar nu echt niet nóg een keer mee aankomen, want wat zullen ze dan wel niet van je denken? Jij bent onmisbaar. Het is onmogelijk om niet mee te doen aan deze ratrace.

Tenzij je een burn-out krijgt. Dan heb je eindelijk de tijd om eens stil te staan en bij te komen.
Gewoon eens niets doen en eens een keer dat boek te lezen dat al zo lang op je lijstje staat maar waar je ook steeds niet aan toe bent gekomen. Lekker even niets. Heerlijk toch?

Tot je ontdekt dat het niet ideaal is. Je brein legt namelijk alles even plat. Een boek lezen? Vergeet het maar. Nadenken over je toekomst? Je hebt echt geen idee meer wat je wilt. Leuke dingen gaan doen? Hoe dan, want je hebt nergens zin in en geen energie voor.

Je hebt onderweg niet alleen je brein maar ook je lichaam uitgeput. Met een beetje geluk krabbel je binnen niet al te lange tijd weer op. En met nog meer geluk krijg je begeleiding van een coach, psycholoog of iemand anders die jou een spiegel voorhoudt. Iemand die jou kan helpen weer terug te gaan naar de basis. Wie ben je (heb jij je identiteit bepaald aan de hand van je kennis)? Wat kun je (behalve adviseren over ‘wat rechtens is’) en wat wil je (wil jij tot je 67e op deze manier je vak uitoefenen)?

Een meester zijn in burn-out bewijst veel. De vraag is wat het bewijst en voor wie. Aan jou de keuze of het je dit waard is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven