Hüseyin helpt LHBTQI+-asielzoekers door praktische informatie te verstrekken en workshops te organiseren over hun rechten. Kwesties als discriminatie en vluchtelingenrecht komen dan ter sprake. Door gebruik te maken van diens kennis en netwerken bemiddelt Hüseyin soms tussen ambtenaren en LHBTQI+-asielzoekers. Hen doet ook onderzoek in asielzoekerscentra en samen met het team Cocktail Nijmegen, onderdeel van het COC, draagt hen bij aan het creëren van veilige plekken voor LHBTQI+-vluchtelingen. Door sociale bijeenkomsten te organiseren, helpen zij asielzoekers om zich welkom te voelen en verminderen ze isolement bij mensen die zich in Nederland vestigen. Hüseyin is ook voorzitter van de redactiecommissie van Amnesty International Student Group Utrecht (AISU).
De jury van de Katadreuffeprijs zei over Hüseyin onder meer :Hen werd voorgedragen door één van zijn docenten. Hüseyin is een student met een vluchtelingenachtergrond en heeft dit jaar het masterprogramma Public International Law afgerond. Hij heeft nu al een lange staat van dienst als het aankomt de rechten van vluchtelingen te beschermen, in het bijzonder die van LHBTQI+ vluchtelingen en doet dit niet zonder persoonlijk gevaar. Het maakt hem een opmerkelijke student.
De jury was vooral onder de indruk van de passie die de winnaar aan de dag legt om mensen zich welkom en veilig en in Nederland te laten voelen.
Eerste generatie studenten
De jury van de Katadreuffeprijs 2024 zag dat er een aantal overeenkomsten zijn tussen de genomineerden dit haar. De eerste is dat studeren voor hen niet vanzelfsprekend was, als eerste generatie student, migratiestudent, en/of zoals sommigen dat noemen, een “stapelaar”. Het tweede, en misschien wel het belangrijkste, is hoe zij in het leven staan: positief en vol energie, niet bij de pakken neerzitten en vooral onbaatzuchtig omkijken naar anderen. En het derde en voor deze prijs relevante aspect, ze slaan een brug tussen abstracte juridische kennis en concrete, maatschappelijke problemen – en doen dat op directe, persoonlijk betrokken wijze.
De jury feliciteert alledrie de genomineerden en met name de winnaar, Hüseyin Ali Kudret!
Genomineerde Açelya Eroğlu
Nu zou je kunnen denken hoe kun je als eenling het verschil maken? Açelya verwoordde dat als volgt: ‘Ik ben misschien een klein lichtje in de duisternis, maar ik ben wel een lichtje!’ Het maakt Açelya tot een opmerkelijke student.
Genomineerde Marwan El Khattabi
De jury
Dit jaar bestond de jury uit:
– Mr. Petra klein Gunnewiek (Advocaat Van Benthem en Keulen)
– Dr. mr. Lucas Roorda (UD Internationaal Recht)
– Lisanne van Holland (student en bestuurslid Molen¬graafdispuut))
– Maria Wisse (student en bestuurslid van de JSVU)
– Prof. Bald de Vries (voorzitter van de jury en HL interdisciplinair onderwijs)
Over de Katadreuffeprijs
De Katadreuffeprijs bestaat sinds 2012 en is in het leven geroepen door professor Ivo Giessen, hoogleraar privaatrecht, en wordt eenmaal per jaar uitgereikt aan een ‘ opmerkelijke’ student (of groep van studenten).