Jacques Sluysmans (Van der Feltz) over een zeer minimale ‘return’ op het collegegeld

Jacques Sluysmans studeerde af op civiel recht. Nu, bijna 25 jaar later, verscheen er mede onder zijn redactie een bundel met bespiegelingen over de parlementaire enquête. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Jacques Sluysmans 'toen'

Jacques Sluysmans studeerde in de periode 1993-1999 aan de Universiteit Leiden en studeerde af op civiel recht. Hij werkt als advocaat bij Van der Feltz advocaten in Den Haag en als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Laat ik beginnen met de slechtste herinnering. Dat was zonder twijfel het eerste studiejaar. We begonnen met een enorm groot cohort, kregen mede daarom massale en dikwijls weinig inspirerende hoorcolleges en moesten examens afleggen in een tochtige hal waarin op andere dagen een veemarkt werd gehouden. Kortom: een zeer minimale ‘return’ op het collegegeld.

Mijn beste herinneringen dateren uit de latere fase van de studie, waarin veel ruimte bestond voor betrekkelijk excentrieke keuzevakken. Zo volgde ik in een zeer beperkt gezelschap keuzevakken in de rechtshistorie, die door hoogleraar Zwalve werden verzorgd bij hem thuis in zijn bibliotheek. Aan het einde van een van die collegereeksen zijn we ooit met hem op een korte wandelvakantie geweest in de omgeving van Trier. Veel later las ik in de biografie van de Groningse professor Scheltema, de leermeester van Zwalve, dat hij vergelijkbare excursies maakte met zijn studenten. Ik vind het mooi als dergelijke tradities worden voortgezet, en het is duidelijk – zo blijkt uit deze bijdrage – dat daarmee blijvende herinneringen worden bewerkstelligd.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn minst favoriete vak was belastingrecht. Ik kreeg daar eenvoudigweg geen energie van. Vakken die ik met heel veel plezier heb gevolgd waren het zogenoemde practicum en privatissimum. Binnen deze vakken – onderdeel van de civielrechtelijke afstudeerrichting – kwam een groep studenten wekelijks bijeen met een docent en moest elke week een schriftelijk stuk worden geproduceerd: een annotatie, een advies, een processtuk. Ik heb deze vakken als heel inspirerend ervaren en een goede voorbereiding op de daadwerkelijke rechtspraktijk.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik noemde hiervoor al professor Zwalve, hoogleraar rechtsgeschiedenis. Daarnaast was ik ook erg onder de indruk van de scherpte van mijn scriptiebegeleider, professor Hartlief, die toen gedurende een korte periode hoogleraar burgerlijk recht was in Leiden.

Jacques Sluysmans ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik denk niets. Ik geloof nog steeds dat ik het maximale uit mijn studietijd heb gehaald. In heb het voorrecht gehad om mijn studie in Leiden af te mogen wisselen met studieverblijven in Parijs, Brussel en Ithaca (NY), ik heb veel en leuke keuzevakken kunnen volgen en ik was zelfs in de gelegenheid om een student-stage te lopen op een groot advocatenkantoor. Ik had mij nauwelijks een mooiere studententijd kunnen wensen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Hoewel ik mij realiseer dat ik misschien wat makkelijk praten heb, zou ik studenten toch met klem willen aanraden om niet te snel een punt te zetten achter de studietijd en de overstap te maken naar het werkende leven. Een weg terug is er immers (meestal) niet meer. Maak dus tijd voor bijvoorbeeld een interessante stage, of een studieverblijf in het buitenland. Dat doe je anders nooit meer!

Jacques Sluysmans was onlangs Mr. van de week. Lees het interview hier.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven