Joost Diks over geruzie rond erfenissen

Joost Diks (Advocaten Familie- & Erfrecht) heeft samen met zijn collega Bregje Boelens en oud-VARA-coryfee Inge Diepman een nieuw seizoen van de podcast ‘De Erfrechtadvocaat’ gemaakt. De eerste aflevering is sinds kort te beluisteren.

Delen:

Joost Diks portret (002) verkleind

Is er zoveel over het erfrecht te vertellen dat er nog een seizoen van ‘De Erfrechtadvocaat’ mee valt te vullen?
Absoluut! We zouden eindeloos seizoenen kunnen maken. In de eerste serie van ‘De Erfrechtadvocaat’ hebben we de meest gestelde vragen over het erfrecht behandeld en in de tweede serie hebben we verschillende casusposities besproken. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Advocaten Familie- & Erfrecht leek het ons leuk om in deze nieuwe serie van de podcast de tien belangrijkste uitspraken van de Hoge Raad uit de afgelopen tien jaar te bespreken. We bespreken de tien meest spraakmakende uitspraken uit zowel het erfrecht als het familierecht. Het erfrecht is ongelofelijk in beweging, nieuw materiaal voor komende series dient zich vanzelf aan.”

Wat is het opmerkelijkste erfrechtelijke arrest dat u behandelt?
In het erfrecht zijn de afgelopen tien jaar heel veel opmerkelijke uitspraken gedaan. Te denken valt aan uitspraken over de nietigheid van een testament, de legitieme portie, het in de nalatenschap brengen van vermogen bij financieel ouderenmisbruik en uiteraard over verdelingen. We zien ook veel technische procedures, bijvoorbeeld over de vereffening van nalatenschappen. De vele uitspraken van de rechtbanken, de gerechtshoven en inmiddels ook van de Hoge Raad geven steeds meer invulling aan de vereffeningsprocedure. Misschien wel de meest opmerkelijke zaak gaat over de uitleg van een testament. De tekst van het testament was duidelijk: broer is erfgenaam. En toch kreeg hij niets en werd beslist dat de echtgenoot erfgenaam is.”

En welk familierechtelijk arrest springt wat u betreft het meest in het oog?
“We bespreken een uitspraak die gaat over samenlevers. Er zijn immers veel mensen die niet getrouwd zijn, geen geregistreerd partnerschap hebben en soms zelfs geen samenlevingsovereenkomst. Hoe zit het dan als de één investeert in de woning van de ander? Kan het huwelijksvermogensrecht toch wat betekenen of zijn we aangewezen op het algemeen verbintenissenrecht? Razend interessante materie.”

Hoe zijn de reacties op de podcast?
“Wij krijgen ontzettend veel leuke reacties op de podcast. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Mensen waarderen het dat op een eenvoudige wijze veel voorkomende erfrechtelijke problemen worden besproken. Binnen Advocaten Familie- & Erfrecht hebben wij kennisoverdracht hoog in het vaandel staan. Wij geven hier invulling aan door het verzorgen van cursussen en opleidingen via onze eigen opleidingsinstituut, het Familie- & Erfrecht Instituut Nederland (FEIN). Ook via de podcast ‘De Erfrechtadvocaat’ delen wij onze kennis. Wij merken dat hier behoefte aan bestaat. Ik denk dat dit komt doordat er steeds meer geruzied wordt over de erfenis en dat er steeds meer complexe nalatenschappen zijn. Ga ook maar na: de vergrijzing neemt toe, er zijn veel grote nalatenschappen en er zijn steeds meer samengestelde gezinnen. Inge Diepman en ik bespreken in de podcastserie onderwerpen waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Wat helemaal leuk is, dat er ook veel juristen en studenten luisteren.”

De laatste tijd is er door de perikelen van de families Hazes en Des Bouvrie nogal wat media-aandacht geweest voor testamenten. Is dat een goede zaak?
“Voor de betrokkenen lijkt het me onwenselijk dat de media betrokken zijn. Media-aandacht dient voor betrokkenen zelf vaak geen enkel doel. Cliënten die bekend zijn raad ik zelf ook af de media op te zoeken. Vaak willen ze juist ook voorkomen dat hun privékwesties in de openbaarheid komen. Aan de andere kant is het natuurlijk wel een goede zaak dat het erfrecht zo in de belangstelling staat. Mensen kunnen zo op het idee gebracht worden nog eens goed naar hun testament te laten kijken. Ook voor onderwijsdoeleinden zijn bekende voorbeelden uit de praktijk natuurlijk goed om te gebruiken.”

Heeft u nog een advies voor hen?
“Dat ligt voor de hand: ga met elkaar in gesprek en kijk of het mogelijk is om samen tot een oplossing te komen.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Professor Bernard Schols. Ik ken hem al uit mijn studententijd en ben regelmatig met hem op pad om cursus te geven. Het is ontzettend inspirerend om iemand met zoveel kennis aan het werk te zien. Dat je steeds vanuit andere invalshoeken naar het recht kunt kijken, heb ik van hem geleerd. En de visie dat er ook vrolijkheid mag zijn in het recht en de juridische wereld delen we. Bernard ben ik nog altijd zeer dankbaar.”

Welk boek las u het laatst?
Finkers op een hoop van Herman Finkers. Een boek dat nooit verveelt.”

Stel: u belandde in een gevangeniscel. Met welke beroemdheid zou u die willen delen?
Ik heb Harrie Jekkers een aantal keer mogen ontmoeten. Ik zou nog weleens wat langer met hem willen praten.”

Als u het voor het zeggen had, dan…?
Was er in de politiek veel meer aandacht voor het erfrecht.”

De podcast is te beluisteren via de website van Advocaten Familie- & Erfrecht of via een podcastapp als Spotify of Apple podcast.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven