‘Leak inquiries are not usually pursued’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

‘But leak inquiries are not usually pursued’, probeert Sir Humphrey Appleby nog, als minister-president Jim Hacker hamert op een ‘rigorous and immediate’ onderzoek naar een lek dat hij eerder zelf heeft gewild. Appleby weet dat dergelijke onderzoeken blindgangers zijn die overal kunnen ontploffen. Maar Hacker is vastbesloten: ‘Watch the lips move, Humphrey. I want it pursued. Now.’ Waarna de zaak uiteraard uit de hand loopt.

Of ze in Den Haag hun klassiekers nog kennen, kan inmiddels betwijfeld worden. In ieder geval Halbe Zijlstra zou de dvd-box van Yes minister wel weer kunnen gebruiken. Hij was het althans die nota bene de Rijksrecherche op de mixed zone van het politiek bedrijf afstuurde. Niet omdat er serieus staatsgeheimen op straat waren beland, maar vanwege het principe dat elke snipper informatie uit de Commissie Stiekem de vrucht van de schending van een ambtsgeheim is en dus moet worden vervolgd alsof het complete landsbelang ervan afhangt.

Inmiddels blijkt de aangifte van Zijlstra de blindganger waar Appleby al voor vreesde. De kwestie is teruggekeerd in de boezem van het parlement en kan daar waarschijnlijk alleen nog maar schade aanrichten. In een poging de boel nog enigszins te demonteren hebben verschillende staatsrechtgeleerden geopperd om niet meteen een zware Onderzoekscommissie in te stellen maar de zaak eerst nog te verwijzen naar een gewone Kamercommissie om daar nog eens goed na te denken of het allemaal wel zo’n goed idee was. Juridisch is immers slechts een roestige procedure uit 1855 voor ministers die ambtsmisdrijven plegen ‘van overeenkomstige toepassing’ verklaard. Dat biedt ruimte.

Maar de aangifte kwam van een voorzitter van een officiële Kamercommissie en het onderzoek was door het OM al een beetje begonnen. Daarna nog eens nadenken of het bij nader inzien wel gewenst is om een onderzoek te doen, zou betekenen dat Zijlstra eigenlijk een onzinnige aangifte heeft gedaan en misbruik van recht heeft gepleegd. Het presidium kon dus niet anders dan een officiële Onderzoekscommissie instellen. Voor ‘rigorous and immediate’ onderzoek. We zullen zien, waar het eindigt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top