Lesje juridische auteurs in spe: het onderwerp

Delen:

Elke rechtenstudent wil graag een wauw-essay schrijven of zelfs een gastartikel voor een populair studentenblad. Les 1: schrijf niet om het schrijven, maar om anderen te vertellen over een onderwerp dat jou boeit.

Een essay dat veel lof krijgt, geeft een voldaan gevoel. Daarnaast staat een gastartikel voor een populair studentenblad mooi op jouw curriculum vitae. Elke rechtenstudent wil daarom goede stukken schrijven, maar waar begin je? Naar mijn mening begint het schrijven van een interessant stuk bij het zoeken naar een onderwerp dat de auteur zelf boeit.

Het is logisch! Vertel je over iets wat jou zelf interesseert, dan kom je negen van de tien keer ook interessant over bij de lezer. Gaat jouw betoog daarentegen over een onderwerp waarbij jij een ‘who cares?’-gevoel krijgt, dan zullen alleen maar trotse mama’s en papa’s het stuk willen lezen. Vergis je niet: lezers merken vaak meteen of een auteur zich wel of niet betrokken voelt bij het onderwerp van zijn verhaal. Dat merken zij aan de toon van het betoog, de juridisch-inhoudelijke kwaliteit van het stuk daargelaten. Hoe vind je dan een onderwerp dat jou boeit?

Een onvermijdelijke stap om een interessant onderwerp te vinden, is het lezen van bestaande stukken over een overkoepelend onderwerp waar jij affiniteit mee hebt. Ik las bijvoorbeeld artikelen, boekpassages, enzovoorts over het gebruik van technologieën door de Belastingdienst. Op die manier kwam ik uiteindelijk uit op een essay dat ging over het gebruik van big data door de Belastingdienst en het recht op privacy. Daarover gaat mijn masterscriptie.

Daarbij horen nog twee kanttekeningen. Kijk allereerst, zeker als juridische auteur in spe, uit naar recente stukken. Bij het lezen van stukken uit de oude doos loop je het risico te schrijven over een onderwerp dat er anno nu niet toe doet. Ten tweede, maak gebruik van online en denkbeeldige zoekfilters en maak een shortlist van stukken over een overkoepelend onderwerp dat jou boeit. Op die manier kom je gauw terecht bij een specifiek onderwerp en een specifieke vraagstelling voor jouw essay of artikel.

Tot slot, als juridische auteur bespreek je idealiter een vraag waarop jij vooraf ook niet het antwoord weet. De truc is om een vraag te bedenken over een onderwerp dat jij zo interessant vindt, dat jij op zoek wilt gaan naar het antwoord op die vraag. Dat enthousiasme en die belangstelling baren vervolgens de boeiendste essays en student-artikelen.

Nog meer tips over hoe je een interessant onderwerp kunt vinden? Lees dan ook het artikel van Rez.

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven