Marijn Kingma over ‘dansen met Janssen’ en mogelijke massaclaims

Mr. van de week is Marijn Kingma, als advocaat informatierecht (IE en media) en algemeen belang & collectieve acties verbonden aan Höcker Advocaten. In Nieuwsuur vertelde zij dat jongeren die Long Covid oplopen nadat zij meteen na hun vaccinatie zijn gaan ‘dansen met Janssen’, hun schade kunnen proberen te verhalen bij de burgerlijke rechter.

Delen:

Marijn Kingma over ‘dansen met Janssen’ en mogelijke massaclaims - Mr. online
Marijn Kingma (Höcker Advocaten)

In Nieuwsuur stelde u dat jongeren die een QR-code kregen om naar clubs en evenementen te gaan, vlak nadat zij waren ingeënt met het Janssen-vaccin, niet konden weten dat het vaccin pas na twee weken werkt. Maar dat staat toch in de bijsluiter?
Het klopt dat dat in de bijsluiter van het vaccin staat, en bijvoorbeeld ook op de website van het RIVM. En iedereen heeft normaal gesproken in beginsel een eigen verantwoordelijkheid om dit soort informatie te lezen. Maar in dit geval ging het om een systeem dat door de overheid zo was ingericht dat je na vaccinatie meteen toegang kreeg tot drukke plaatsen waar je geen anderhalve meter afstand hoefde te houden, waarbij de demissionair minister van Volksgezondheid opriep om te gaan ‘dansen met Janssen’ en waarbij er vanuit het ministerie zelfs een reclamespotje daarover was gemaakt. Nergens werd het voorbehoud gemaakt dat het vaccin in het begin nog helemaal niet werkt, en in de app waarmee je een QR-code aanmaakt werd je daar ook niet voor gewaarschuwd. In zo’n situatie mag je als jongere op de overheid vertrouwen, en mag je aannemen dat je beschermd bent.

Had de overheid eerder dan tijdens de laatste persconferentie informatie moeten geven over Long Covid?
Dat vind ik wel. Er is over jongeren steeds gezegd dat een besmetting meestal mild verloopt, zonder dat er door de overheid veel aandacht werd besteed aan het feit dat er een reële kans is dat je ná de besmetting langdurig klachten houdt, terwijl dit al langer bekend is. Ik denk dat jongeren veel minder risico zouden hebben genomen als zij hadden geweten dat zij vlak na vaccinatie niet beschermd waren én er – ook voor jongeren – een gerede kans op langetermijngevolgen van een besmetting bestaat.

Minister De Jonge zei later dat er expres voor is gekozen om jongeren meteen na vaccinatie met Janssen een QR-code te geven, zodat meer jongeren zich zouden laten vaccineren. Is dat dan geen legitieme reden voor dit beleid?
Het is natuurlijk in het algemeen belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, en het doel van de minister is dan ook zeker gerechtvaardigd. Maar de vraag is wel of de onderliggende aanname juist is. Ik vraag me ten zeerste af of jongeren zich daadwerkelijk minder zouden hebben laten vaccineren als zij daarna nog twee weken zouden moeten wachten met dansen. Die aanname is ook niet op onderzoek gebaseerd. En als je er dan toch voor kiest om meteen een QR-code te verstrekken, moet je gebruikers er in ieder geval op wijzen dat zij de eerste periode nog geheel niet beschermd zijn, en dus een aanzienlijk risico lopen als zij gaan stappen.

Verwacht u massaclaims?
Dat sluit ik zeker niet uit. Ook op het gebied van bijvoorbeeld voorlichting over mondneusmaskers in de zorg, waar Nieuwsuur ook onderzoek naar heeft gedaan, is veel misgegaan.

Als u het voor het zeggen had…
Dan zou de overheid veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

Wat is niet over u bekend, wat wel interessant is?
Mijn vriend en ik hebben tijdens de tweede lockdown een ‘Corona-puppy’ genomen. Ze heet Yoshi en is een Jack Russel mix. Het is sindsdien heel moeilijk om nog aan werken toe te komen, want ze is heel eigenwijs en met haar puppy-ogen een moeilijk te negeren afleiding.

Welk boek las u het laatst?
Convenience Store Woman, een roman van de Japanse schrijfster Sayaka Murata. Het boek gaat over een vrouw die al 18 jaar in dezelfde buurtsupermarkt werkt en nooit een relatie heeft gehad. Ze is gelukkig, maar haar familie en vrienden vinden haar abnormaal omdat ze niet aan de maatschappelijke normen voldoet. Het boek geeft inzicht in de verwachtingen over de rol van de vrouw in de Japanse maatschappij; verwachtingen die in de Westerse samenleving zeker ook nog niet zijn verdwenen.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Een trektocht te paard door de Pyreneeën.

Mocht u ooit in een cel belanden, welke beroemdheid zou u dan mogen vergezellen?
Ik ben behoorlijk claustrofobisch dus ik zou daar heel slecht tegen kunnen. Als het dan toch moet kies ik voor iemand die veel praat en grappig is, zodat ik word afgeleid. Ik ga dan voor Paulien Cornelisse, ik hou van haar soort humor en ze lijkt mij wel een gezellig mens.

Benieuwd naar de studententijd van Marijn Kingma? Kijk hier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven