Miriam Goudsmit over schitteren op TikTok en werken tijdens zwemles

Mr. van de week is Miriam Goudsmit. Naast haar werk als jurist bij juridisch dienstverlener DAS onderhoudt zij onder meer een TikTok-kanaal met een grote schare volgers. Die neemt ze mee in haar dagelijkse leven met vier dochters, waarvan een met een meervoudige beperking.

Delen:

Miriam G-99546264
foto: Thierry Schut

Uw rijke gezinsleven kan rekenen op grote belangstelling (op TikTok staat de teller op meer dan 65.000 volgers). Hoe is het om nu eens als jurist in de schijnwerper te staan?
“Ik was aardig verrast toen ik jullie mail ontving. Mijn social media heeft namelijk niets met het juridische te maken. Ik benoem wel eens op TikTok dat ik een jurist ben, maar de gemiddelde puber heeft geen enkel idee wat dat betekent. En bij advocaten denken ze nu voornamelijk aan Camilla Vasquez (Depp vs Heard) of Legally Blonde.”

Krijgt u op uw werk veel reacties op uw onlineactiviteiten?
“Mijn directe collega’s zijn erg enthousiast over mijn nevenactiviteiten. Zo lezen en zien ze ook waar ik naast mijn werk mee bezig ben en hoeveel tijd en zorgen er mee gepaard gaan. Ik denk dat het ook wel voor meer begrip heeft gezorgd.”

Wat was uw motivatie om rechten te gaan studeren?
“Eerlijk? Als kind was ik groot fan van Mattlock en was voornemens, net als hij, alle zaken op te lossen in de rechtszaal. Toen ik eenmaal beter wist, wilde ik nog steeds rechten studeren. Ik vond het machtig interessant om aan de hand van geschreven regels en mijn eigen woorden een punt te kunnen maken in een geschil. Procederen vind ik dan ook fantastisch. Processtukken schrijven niet zo.”

Sociale media, een weblog, de gezellige drukte thuis… En dat alles naast een ‘normale’ baan. Waar haalt u de tijd vandaan?
“Dat is de vraag die ik dagelijks krijg. Ik heb een fijne partner, die veel mogelijk maakt. En zeer flexibele kinderen! Mijn TikToks neem ik vaak in een uurtje tijd op. Dan kan ik weer een weekje vooruit. Verder is het creatief zijn in planning. Zo kan ik bijvoorbeeld veel doen tijdens de zwemles van mijn tweede en zodra de kinderen op bed liggen. Ik denk dat alleen het huishouden er echt onder te lijden heeft.”

Op het moment ligt een voorstel tot wijziging van de Grondwet voor die, indien aangenomen, ‘handicap’ als non-discriminatiegrond aan artikel 1 zou toevoegen. Zou dit een belangrijke erkenning zijn?
“Deels. Ik denk dat daarmee een begin is gemaakt. Maar er zijn zoveel mensen die daar nog steeds niet mee te maken zullen hebben. Voor de zichtbare handicap, wat je overigens beter een beperking kan noemen, is het relevant. Voor de ernstig meervoudig beperkte mensen heeft het weinig toegevoegde waarde denk ik. Als je cognitief drie bent, zul je ook niet zo snel een beroep doen op artikel 1 van de Grondwet. Maar het is absoluut een vorm van inclusie, wat ik alleen maar kan toejuichen.”

Tegenwoordig is het mogelijk om te leven van een bestaan als ‘influencer’. Zou u, bij voortdurend succes, overwegen uw baan op te zeggen?
“Nee! Ik vind het hele influencergebeuren geweldig en overweldigend, maar ook absoluut onzeker. Ik heb vier kinderen en dus wel een vorm van een zekerheid nodig. Daarnaast vind ik mijn baan ook gewoon leuk. Ik heb leuke collega’s en DAS is een zeer flexibele werkgever. Ook zou ik het juridische vak missen.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Werkelijk geen idee. Erg hè?”

Welke film of serie zag u het laatst?
“Mijn laatste serie was Bridgerton. Heerlijk zo’n kostuumdrama.”

U begaat een kardinale inschattingsfout. Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
“Daar moest ik even over nadenken, maar ik ga toch voor Jennifer Lawrence. Ik kan haar gevoel voor humor wel waarderen.”

Als u het voor het zeggen had…
“Dan zou de uitkering vanuit de Jeugdwet weer landelijk geregeld worden. Sinds de gemeentes hierover beslissen is er enorm veel ongelijkheid. Het is voor ouders een continuerende strijd en we hebben het vaak al druk en zorgen genoeg met een meervoudig beperkt kind.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven