Moet oma foto kleinkind van Facebook halen?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Facebook / oma

Een grootmoeder uit Doesburg zette foto’s van haar drie kleinkinderen op Facebook. De kleinkinderen zijn 14, 6 en 5 jaar oud. De oudste heeft gedurende zeven jaar, tot recent, bij zijn grootouders gewoond. Met hem heeft oma een speciale band en dat wil ze laten zien op Facebook. Oma heeft al een jaar ruzie met haar dochter, de moeder van de drie kleinkinderen. De dochter wil niet dat zij foto’s van de kleinkinderen online zet.

Mag oma een foto van haar kleinkinderen op haar Facebook-pagina laten staan? Wanneer de oma de foto’s niet vrijwillig verwijdert komt het tot een kort geding en moet de rechter deze vraag beantwoorden.

Bij de rechter gaat het uiteindelijk nog maar om één foto op Facebook. Oma heeft alle andere foto’s dan al verwijderd van Facebook. De foto die ze niet vrijwillig wil weghalen is die van haar oudste kleinkind. Oma vraagt de rechter of ze die mag laten staan, vanwege de speciale band die ze met de jongen had. Ze heeft tenslotte jaren voor hem gezorgd.

De rechter is er snel klaar mee. Oma heeft formeel geen toestemming gekregen om die foto’s te publiceren. Kinderen tot 16 jaar kunnen hier zelf geen toestemming voor geven. Daarvoor is toestemming van hun wettelijke vertegenwoordiger(s) vereist. De moeder is in dit geval de wettelijk vertegenwoordiger. Zij heeft geen toestemming aan oma gegeven om foto’s van haar kinderen op social media te plaatsen.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is niet van toepassing wanneer het gaat om zuiver persoonlijke of huishoudelijke activiteiten. De voorzieningenrechter sluit niet uit dat het plaatsen van een foto op een persoonlijke Facebookpagina zo’n zuiver persoonlijke activiteit kán zijn, maar oma heeft niet voldoende laten zien dat zij haar Facebook-account heeft afgeschermd. Ook is voor de rechter onduidelijk of de foto’s via de zoekmachine van Google te vinden zijn. Daarnaast is bij Facebook niet uit te sluiten dat geplaatste foto’s verspreid kunnen worden en in handen van derden kunnen komen, aldus de rechter. Hij gaat er daarom vanuit dat het gebruik van de foto niet in het kader van een zuiver persoonlijke activiteit plaatsvindt.

De rechter laat zich niet vermurwen door het emotionele belang van oma om foto’s op social media te plaatsen. De rechter geeft de moeder van de minderjarige kinderen gelijk. Oma moet de foto van haar kleinzoon van Facebook verwijderen, en hij  verbiedt haar om opnieuw foto’s van de kinderen op social media te zetten. Als ze toch weer een foto online zet, moet ze een dwangsom van 50 euro per dag betalen, met een maximum van 1000 euro. Pas als de kinderen 16 zijn kunnen ze zelf beslissen of ze op de Facebook-pagina van oma willen.

Uitspraak: Rechtbank Gelderland, 13 mei 2020, ECLI:NL:RBGEL:2020:2521 http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2020:2521

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top