Mr van de week: Adrie van de Streek

Delen:

Adrie van de StreekMr van de week is Adrie van de Streek, directeur van Lawyers for Lawyers. Haar organisatie is erg bezorgd over de positie van de advocatuur in Turkije, direct na de mislukte couppoging. Advocaten worden gearresteerd en vastgezet, zonder toegang te krijgen tot advocaten, of krijgen een reisverbod. Veel andere verdachten en gedetineerden krijgen evenmin bijstand van een advocaat.

Hoeveel advocaten telt de Turkse balie en hoeveel er lopen gevaar te worden opgepakt?

Turkije kent 66 duizend advocaten. Wij weten niet hoeveel van hen gevaar lopen te worden opgepakt. Er zijn advocaten die worden gearresteerd omdat ze gelieerd zijn aan Gülen. Ook zijn er advocaten die worden gearresteerd omdat zij anderen bijstaan die verdacht worden van betrokkenheid bij Gülen. Zij worden geïdentificeerd met hun cliënten. Dit past in een trend die al jaren gaande is. In de ‘Lawyers’ Trial’ bijvoorbeeld staan sinds 2011 46 advocaten terecht op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme omdat hun cliënt – Abdullah Ocalan, leider van de PKK – daarvan wordt beschuldigd. De zaak loopt nog steeds. En er zijn meerdere van dit soort zaken.

In de eerste twee weken na de mislukte coup zijn zo’n drieduizend rechters opgepakt, tegen enkele tientallen advocaten. Zo’n groot risico lijken ze niet te lopen…

Het is natuurlijk heftig dat er zoveel rechters zijn gearresteerd. Maar dat maakt het niet minder erg dat ook tientallen advocaten zijn opgepakt. Iedere persoon die ten onrechte wordt gearresteerd is er per slot van rekening een te veel. Het heeft bovendien een ‘chilling’ effect op andere advocaten. Voor een rechtsstaat is het essentieel dat zowel rechters als advocaten hun werk in vrijheid en onafhankelijk kunnen doen.

Wat kan Lawyers for Lawyers voor hen betekenen?

Wij vragen zoveel mogelijk aandacht voor hun zaak. Wij informeren het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de EU en de VN, we lobbyen, we schrijven brieven aan de Turkse autoriteiten en we nemen de processen waar. Ook bieden we morele steun. Van een advocaat die 2,5 jaar in voorarrest heeft gezeten in de Lawyers’ Trial vernamen wij hoe belangrijk het voor hem was dat bij iedere zitting internationale waarnemers aanwezig waren.

Als de Turkse autoriteiten ongevoelig blijken voor druk en brieven, wat rest u dan nog?

Wij blijven bij de overheden, parlementen en de VN aandacht vragen voor de cruciale rol die deze advocaten, en advocaten in het algemeen, innemen in een rechtsstaat. Daarnaast blijven we morele steun bieden aan de advocaten die in verband met hun werk worden vervolgd.

Wat kunt u in deze kwestie leren van eerdere acties van Lawyers for Lawyers, toen ook advocaten gevaar liepen?

Dat het zichtbaar maken van wat advocaten overkomt, helpt. Soms kunnen verdere problemen worden voorkomen. Wij moeten dan ook druk blijven uitoefenen op de Turkse overheid om advocaten, rechters en overigens ook journalisten in vrijheid hun werk te laten doen.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Dan zou ik ervoor zorgen dat iedereen in vrijheid kan leven en toegang heeft tot fundamentele basisbehoeften. Het klinkt wat idealistisch, maar dat ben ik misschien ook wel.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

De vrijspraak in april 2015 van Ramazan Demir, een advocaat die vervolgde advocaten en journalisten bijstaat en zelf werd vervolgd voor het beledigen van de officier van justitie in een zaak tegen journalisten. Toen liep het goed af, maar helaas is Ramazan in maart 2016 opnieuw gearresteerd, onder andere omdat hij heeft getweet over een zaak die hij aanhangig had gemaakt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Hij zit nog steeds vast.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Amnesty International. Ik kan slecht tegen onrecht en probeerde via schrijfacties van Amnesty iets te doen. Toen ik tien jaar geleden de kans kreeg om met Lawyers for Lawyers mee te gaan op missie naar de Filippijnen, om onderzoek te doen naar de moorden op advocaten en rechters, was dat voor mij een unieke kans om mij zelf actief in te zetten voor mensenrechten.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 van de Grondwet vind ik het mooist omdat daarin het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie zijn vastgelegd.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De website van Lawyers for Lawyers raadpleeg ik het vaakst, omdat deze een database bevat met alle informatie over de bedreigde advocaten in verschillende landen.

Welk boek las u het laatst?

Ik ben op dit moment De lanterfanter van Yusuf Atilgan aan het lezen. Vertaald door Hanneke van der Heijden.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Ramazan Demir, omdat ik weet dat hij ondanks alle ellende humor blijft houden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven